Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen Jigmeddorj utvisas efter arbetsgivarens snedsteg

Familjen Jigmeddorj med (från vänster) Zaya, Manda, Bilguun och Bolortamir. Foto: Jigmeddorj

Bolortamir Jigmeddorj flydde från Mongoliet och har kämpat under många år med att skapa ett liv för sin familj i Sverige. 

Men efter en rad snedsteg från hans arbetsgivare kom utvisningsbeskedet. 

– Migrationsverket har sagt att de ska komma på fredag med våra flygbiljetter, säger dottern Zaya. 

För 17 år sen kom Bolortamir Jigmeddorj till Sverige. Kvar i Mongoliet var hans fru Manda och deras nyfödda dotter Zaya.

 – Jag flydde på grund av hot. Det fanns personer som ville skada mig så jag tvingades lämna landet. När jag åkte tillbaka 2013 för att hämta min dotter var jag tvungen att lämna Mongoliet snabbt för hotbilden hade inte förändrats, säger han.  

I samma veva fick han arbetstillstånd och började jobba heltid som kallskänka på ett kafé i Stockholm. Familjen var återförenad och hade börjat bygga upp ett nytt liv i Stockholmsförorten Vällingby och Zaya hade fått en lillebror, nu tioårige Bilguun. 

 – Vi trivdes jättebra där. Vi skaffade många familjevänner i området och hade en bra relation med våra grannar. Vi levde som alla andra, betalade skatt och barnen gick i skolan, säger hustrun Manda. 

Kortvarig lycka

Men den återfunna tryggheten blev inte långvarig. Efter fyra år kom besked från Migrationsverket att familjen blivit nekad uppehållstillstånd sedan Bolortamirs arbetsgivare inte betalat försäkringsskydd.

Enligt myndigheten ligger Bolortamirs lön dessutom under minimilönen för en kallskänka och flera tusen kronor under genomsnittslönen. Någon semesterersättning hade heller inte betalats ut. 

I beslutet kan man läsa följande: 

”Migrationsverket bedömer att du har en anställning med anställningsvillkor som är sämre än de som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen (...) Migrationsverket kan därmed inte bevilja dig uppehålls- och arbetstillstånd med stöd av utlämningslagen.”

”Vi hamnar på gatan”

Familjen överklagade med hänvisning till att arbetsgivaren gjort ett misstag men sedan sett till att höja lönen och betala försäkringarna retroaktivt. Men det räckte inte för att häva utvisningsbeslutet.

 – Jag är väldigt ledsen. Jag måste ju tänka på mina barns framtid. Min son har aldrig lämnat Sverige han är helt förkrossad, säger Bolortamir.

Manda hummar instämmande och fyller i: 

– Vi har ingenting där att komma tillbaka till. Om vi åker tillbaka kommer vi antagligen hamna på gatan och våra barn kommer inte kunna studera som de gör här, säger hon.  

Högsta betyg rakt igenom

Bredvid sina föräldrar sitter Zaya. Hon har nyligen gått ut högstadiet med nästan uteslutande A i slutbetyg, utom i musik (B). I veckan fick hon beskedet att hon blivit antagen till Naturvetenskapliga programmet på Kungsholmens gymnasium. 

 – Migrationsverket har sagt att de ska komma på fredag med våra flygbiljetter och att vi ska resa härifrån så snart som möjligt, säger hon och fortsätter: 

 – Alla mina kompisar och lärare har försökt hjälpa mig med intyg och namninsamlingar för att jag ska få stanna i Sverige, men de har inte brytt sig. De fortsätter bara att påpeka det där lilla misstaget som pappas arbetsgivare har gjort.