Familjen hölls som gisslan av pirater

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Familjen Quist Johansen tillfångatogs av pirater när de seglade utanför Afrikas kust.

Den danska seglarfamiljen Quist Johansen hölls gisslan i sju månader av somaliska pirater.  

I det nya numret av tidningen Segling berättar de hur de klarade vardagen i fångenskap - och hur de försökte lura piraterna.  

Familjen Quist Johansen - Jan, Birgit Marie och deras tre barn Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13 - var ute på en två år lång seglats jorden runt. 

 Men utanför Afrikas horn förvandlades resan till en mardröm – och familjens kamp till en världsnyhet – när båten överfölls av pirater och en sju månader lång gisslantagning inleddes. 

 I det nya numret av tidningen Segling berättar familjen sin historia.

"Det beslut jag ångrar mest"

 De säger bland annat att de var väl medvetna om riskerna med att segla utanför Afrikas horn. 

 – Det är det beslut i mitt liv som jag ångrar allra mest. Jag önskar att vi aldrig hade seglat ut i Arabiska havet. Men när vi tog beslutet var det noga övervägt, säger familjefadern Jan Quist Johansen till Segling.

"Har tur eller otur"

 Medvetna om riskerna försökte de lura eventuella pirater genom att lägga ut en falsk kurs på sin hemsida - men i efterhand tror familjen att det var meningslöst. 

 - Piraterna vet ingenting om navigation. Man har tur eller otur, säger Jan Quist Johansen.

 Piraterna som kapade segelbåt var också beroende av familjens kunskaper för att kunna segla båten. Jan Quist Johansen försökte därför återigen lura piraterna genom att medvetet segla lite nordligare än de begär i hopp om att ramma ön Socotra i Jemen. Men även den planen gick om intet.

Rutiner för att klara vardagen

 Under de sju månaderna i fångenskap gjorde familjen allt de kunde för att klara den hårda press som livet som gisslan innebär. 

 De samtalade kontinuerligt inom familjen och försökte ha fasta rutiner som att hålla skola för barnen, träna fysiskt och att skriva dagbok.

 – Vi kunde ju inte bara stänga in oss var och en i sig själv, förklarar Marie Quist Johansen för Segling.

"Fick tillgång till mitt mod"

 Efter sju månader släpptes de äntligen fria och kunde till slut ta sig hem till Danmark.

 Nu vill de tacka för allt stöd.

 - När man är med om våldsamma upplevelser kommer man mer in i alla delar av sig själv. Jag fick tillgång till mitt mod och min styrka medan männen mer hittade sina mjuka sidor, säger Marie Quist Johansen.

 Läs hela intervjun med den danska familjen i det nya numret av tidningen Segling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.