Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen: Han hade aldrig jobbat med djur innan

Djurparken fick grönt ljus i alla utredningar.
Ölands djurpark
Foto: ALEX LJUNGDAHL

För tre månader sedan stångades en djursöktare på Ölands djurpark ihjäl av en älgantilop. 

Efteråt beskrev djurparken mannen som en rutinerad djurskötare med lång erfarenhet av just älgantilop. 

Men hans familj berättar nu för SVT Småland att han inte jobbat professionellt med djur innan han började på djurparken 2018. 

Den man som stångades ihjäl av en älgantilop på Ölands djurpark var 58 år gammal och kom från Rumänien.

Han hade jobbat på djurparken sedan 2018 och hans son säger till SVT Småland att pappan trivdes med jobbet som djurskötare. 

Exakt vad som orsakade antilopen att stånga djurskötaren är oklart och i handlingar som djurparken har skickat in till Arbetsmiljöverket beskriver arbetsgivaren ett ”mycket snabbt händelseförlopp”. Den rumänske mannen och djurparkschefen Richard Berglund skulle ta in djuren från savannen för kvällen ”när en struts kom springande i hög fart”. Efter strutsen kom även en älgantilop springandes och som sedan stångar 58-åringen.

Familjen dementerar djurparkens uppgifter

I djurparkens egen utredning av olyckan skriver Ölands djurpark att djurskötaren hade ”en bred kunskap av berörda djurslag” från tidigare arbeten på flera platser i Europa. Det rapporterar SVT Småland. Det står också att han varit med och tagit fram rutiner och lärt upp kolleger i just hur älgantiloper ska hanteras.

Men det säger mannens familj inte stämmer – han ska aldrig ha jobbat professionellt med djur innan han började på Ölands djurpark. Sonen ifrågasätter också pappans möjligheter att vara med och ta fram rutiner och utbilda andra kolleger. 

– Han pratade bara rumänska. Antagligen pratade han rumänska och arbetsgivaren svenska, säger han till kanalen. 

Stals från djurpark – visas upp i rysk stats-tv: “Motiverar oss till nya segrar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.