Familjen fick köpa biljett till spädbarnet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Hade de varit tydliga med den informationen innan hade man kunnat göra ett val. Nu hade vi redan köpt våra biljetter och var på väg in när vi blev stoppade", säger Jennifer.
Foto: PRIVAT
SF:s informationschef Thomas Runfors säger att SF inte har några särskilda priser för så små barn, men att familjen bara skulle ha betalat 85 kronor för spädbarnet.
Foto: PRIVAT

Familjen skulle gå på bio men stoppades vid biljettkontrollen då sonen, 10 veckor gammal, saknade biljett.

Då var de tvungna att köpa en vuxenbiljett åt sonen – trots att det fanns barnbiljetter.

– Att gå på bio är inte för spädbarn, så är det bara, säger Thomas Runfors, informationschef på SF bio.

Det var drygt ett år sedan sist, men nyligen skulle Jennifer, hennes man och deras femåriga dotter gå på bio igen.

Det var den animerade filmen ”Hitta Doris” som visades på SF:s biograf i Örebro.

Med sig hade paret nu även sin 10 veckor gamla son.

Men familjen blev stoppad när de skulle visa sina biljetter.

Anledningen var att sonen inte hade någon biljett, vilket är ett krav från SF:s sida.

Det fick Jennifer att reagera.

– Hade de varit tydliga med den informationen innan hade man kunnat göra ett val. Nu hade vi redan köpt våra biljetter och var på väg in när vi blev stoppade, säger hon.

Priset för barnets biljett: 105 kronor

En kvinna i kön försökte övertala biografmedarbetaren om att parets son borde få komma in i salongen.

Men till slut köpte familjen en biljett ändå.

105 kronor fick parets 10 veckor gamla son betala.

– Vi kände väl att det är klart att vi betalar för honom, filmen började ju om två minuter. Det var en tjej i kassan som var ny som inte tyckte att vi skulle behöva betala, men hennes kollega sa att vi måste det, säger Jennifer.

I efterhand började Jennifer reflektera över biobesöket.

Hon menar att det är orimligt att en tio veckor gammal bebis ska betala fullt pris på biografen.

– Om de bara är tydliga så får de göra som de vill, men då ska det stå tydligt: Att vi tar samma pris för bebisar som för andra. För då har man chansen att välja och då skulle jag nog säga att de flesta, av mina vänner och bekanta som har småbarn, väljer bort det. För det är inte ekonomiskt försvarbart att betala för någon som inte får ut något av filmen.

Parets son sov under hela filmen.

– Och då är frågan: Vill de inte att man ska gå dit som barnfamilj, för att de tycker att man stör? I så fall borde det stå någonstans.

SF uppmanar föräldrar att tänka efter

SF bio välkomnar barnfamiljer, men uppmanar ändå föräldrar att tänka efter innan huruvida man ska ta med så pass små barn eller inte.

– Att gå på bio är inte för spädbarn, så är det bara. Men väljer man ändå att ta med sitt spädbarn så vill vi inte hindra någon att göra det. Men då tycker jag att man får betala för det, säger Thomas Runfors, informationschef på SF bio, och fortsätter:

– Dels av säkerhetsskäl och dels kan det vara så att andra besökare klagar på att man har spädbarn med sig, för de låter ju ibland. Då får man fundera på om man verkligen vill ha med sig spädbarn in i salongen.

Det finns säkerhetskrav som säger att SF bio måste veta hur många som befinner sig inne i salongen under filmvisningar. En kvinna i biljettkön påpekade för SF:s medarbetare att de skulle kunna ”nolla” sonens biljett och angav SJ som exempel. SJ tar ut en symbolisk summa för spädbarn.

– Det skulle man kunna göra men då hamnar vi i en diskussion om vid vilken ålder man ska nolla eller betala, säger Thomas Runfors.

"Barnpris är barnpris"

Thomas Runfors säger att SF inte har några särskilda biljettpriser för så pass små barn, men på vissa filmer har man ett barnpris.

Det kostade 105 kronor för vuxna och 85 kronor för barn den här gången.

– Då skulle de ha betalat 85 för spädbarnet, säger Thomas Runfors.

Men barnet fick betala 105 kronor.

– Det låter märkligt… Nej, barnpris är barnpris. Det måste ha blivit något missförstånd.

Barnet är 10 veckor gammalt och uppfattar inte filmen. Vad är det man betalar för i det här fallet?

– Man konsumerar inget när man är 10 veckor men man är ändå inne i salongen och gör anspråk på att vara där. Sedan kan man ju också ifrågasätta om man verkligen ska ha med sig spädbarn på bio. Man bör kanske tänka lite på det.

Jennifer och hennes familj går gärna på bio tillsammans, men det dröjer mellan gångerna.

– Att gå på bio är verkligen en lyx för oss och för många barnfamiljer. Ekonomin är oftast ansträngd för familjer där den ena föräldern är hemma med barn och det är inget undantag för oss, säger hon och fortsätter:

– Men konsekvensen av detta blir att vi som familj inte kommer att kunna gå på bio under de närmaste åren då vi inte anser att det är värt att betala för ett barn som ändå inte har förmåga att se och förstå en film, säger Jennifer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.