Familjen befaras död: ”Gör allt vi kan för att komma till ön”

Det var tidigt på måndagsmorgonen som vulkanutbrottet inträffade på ön White Island, Nya Zeeland där omkring 50 personer befann sig.
Anthony och Kristine Langford saknas efter utbrottet på White Island.
Foto: FACEBOOK
Totalt var 47 personer på White Island vid vulkanutbrottet.
Foto: MICHAEL SCHADE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fem personer har bekräftats som avlidna efter vulkanutbrottet på White Island. 31 andra har hämtats från ön med mer eller mindre allvarliga skador.
Foto: MICHAEL SCHADE / AP TT NYHETSBYRÅN
Flaggan på halv stång.
Foto: DAVID ROWLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt nyhetssajten New Zealand Herald kan åtta personer vara kvar på ön – men dessa befaras vara döda.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Den lokala polisen befarar att 13 personer avlidit i vulkanutbrottet i norra Nya Zeeland. 

En brottsutredning har inletts för att undersöka omständigheterna kring katastrofen – samtidigt som namn och nationaliteter på offren börjat offentliggöras. 

Fem personer har bekräftats som avlidna efter vulkanutbrottet på White Island. 31 andra har hämtats från ön med mer eller mindre allvarliga skador. 

Enligt nyhetssajten New Zealand Herald kan åtta personer vara kvar på ön – men dessa befaras vara döda. 

”Vi kan inte se några tecken på liv. Vi befarar att alla som kunde lämna ön med livet i behåll räddades under evakueringen”, skrev polisen i ett uttalande i går måndag.

Vulkanutbrott på Nya Zeeland

Bland de saknade som tros ha blivit kvar på ön finns en familj på fyra personer namngiven i nyzeeländsk press. Det rör sig om australiska paret Anthony och Kristine Langford och deras tonårsbarn Jesse och Winona. 

– Vi vet att de åkte på en kryssning på White Island och de saknas. Jag hoppas att någon vet något, säger brodern Rodney Langford enligt New Zealand Herald. 

– Vi har fått höra att de var på ön, men det hoppas vi inte. 

Totalt var 47 personer på ön när vulkanen fick utbrott. Utöver nyzeeländare var dessa från Storbritannien, Tyskland, Australien, Kina, Malaysia och USA. 

– Vi gör allt vi kan för att komma tillbaka till ön. Verkligen allt vi kan, säger polischefen John Tims. 

Utreder brott

Polisen har inlett en brottsutredning kring händelsen, för att undersöka om några säkerhetsföreskrifter har brutits mot i samband med utbrottet. 

– Det här är en fruktansvärd tragedi. Vi vet att det finns större frågor kring detta. Dessa frågor måste ställas och de måste få svar. Men just nu lägger vi kraft på att stötta de drabbade, och det är polisens huvudfokus också, säger premiärministern Jacinda Ardern.

Ardern skickade också ett budskap till de andra länderna som förlorat medborgare i katastrofen.

– Vi delar er sorg och är bedrövade. Vi kommer att göra allt för att stötta er på samma sätt som ni har stöttat oss tidigare, säger Ardern. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.