Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen Ahlstrand blev lurad på 60 000

Terapeuten lovade att behandlingarna med orakelapparaten skulle göra familjen Ahlstrand frisk och lycklig.
Foto: Robban Andersson

Terapeuten lovade att behandlingarna med orakelapparaten skulle göra familjen Ahlstrand frisk och lycklig.

Det enda resultatet var att de blev 60 000 kronor fattigare.

– Apparaten hjälpte inte ett dugg. Det var en bluff. Vi blev blåsta och det är klart att man skäms, säger Susanne Ahlstrand, 55.

Det var undersköterskan Susanne Ahlstrand som först hörde talas om apparaten Life som påstods kunde bota alla sjukdomar och besvär. En av hennes väninnor hade låtit behandla sin hund för eksem.

– Men eksemen kom tillbaks med råge och hunden dog, hon fick avliva den. Sen var jag på föreläsning med terapeuten och hon berättade att den botat henne från hennes hepatit. Jag tänkte att det kanske var bra ändå och ville prova.

De gick till en ”kvantmedicinare” som påstår att hon fått fantastiska resultat med både djur och människor med sin Life-apparat. Life-apparaten påstås ha samma slags funktion som den QXCI-apparat Sigyn Waerland använder. Det vill säga att den påstås kunna hitta hälsoproblem och "obalanser" och "balansera" dessa.

Susanne Ahlstrand hade besvär av oro och depression. Terapeuten lovade att behandlingar med Life-apparaten skulle hjälpa.

– Jag var allmänt nere och ville ha hjälp. Hon lovade att hon skulle höja lyckonivån i hjärnan. Jag gick hos henne i ett par år och blev inte bättre alls.

Men terapeuten var snäll, Susanne Ahlstrand fick förtroende för henne.

– Hon lyssnade ju på mig. Och vad jag än varit med om för hemskt så hade hon varit med om samma sak.

– Jag litade på henne. Vi träffades ju ofta och vi blev som vänner. Det blev en väldigt konstig relation, på ett sätt var jag nog ganska hjärntvättad.

"Lät fantastiskt"

Apparaten skulle normalisera alla Susannes hälsovärden. Hade hon låga värden skulle det höjas, hade hon för höga skulle det sänkas.

– Hur man än gjorde skulle det bli normalt. Det lät ju så fantastiskt. Men det blev inte så, det blev bara sämre och sämre.

Apparaten skulle göra Susanne Ahlstrand frisk. Men i stället hittade den ständigt nya hälsoproblem och obalanser.

– Jag tyckte det var konstigt att symtomen ändrade sig hela tiden, att något var lågt hela tiden. Ingenting blev helt bra. Men det var ju bara för att tjäna pengar, konstaterar maken Lars-Göran bittert.

Apparaten "upptäckte" bland annat att Susanne Ahlstrand hade struma.

– Då blev jag rädd. Jag gick och oroade mig och gjorde alla möjliga undersökningar, som skiktröntgen. Men läkarna konstaterade att det inte var något, säger Susanne.

Hela familjen behandlades med apparaten. Maken Lars-Göran för att få hjälp med hjärtat och för att sluta röka. Tonårssonen Joacim för att bli av med sin akne.

– Men vi hade ju inte råd att gå under behandling alla tre, konstaterar Susanne.

En behandling kostar nästan en tusenlapp. Till det kom olika naturmedel, som homeopatiska mediciner, som terapeuten sålde.

– Det var något hokuspokusgrejer som man skulle ta för att må bra.

"Ger ingen verkan"

Familjen fick ta av sina sparpengar för att ha råd. Susanne Ahlstrand gick i behandling var tredje vecka. Ändå tyckte terapeuten att hon borde göra dem ännu oftare, helst var tionde dag.

– Det blir ju väldigt stora pengar till slut, tillsammans kanske 60 000 kronor på lite drygt två år, säger Lars-Göran.

Men ingen av familjemedlemmarna blev friskare.

– Det fungerar ju inte. Det ger ingen verkan. En sådan där apparat med blinkande dioder skulle Joacim kunna sätta ihop i tekniken, säger Lars-Göran.

Till slut fick paret nog och anmälde terapeuten till Konsumentverket. Men myndigheten har inte drivit fallet vidare.

– Man känner sig dum i huvudet, hur man kunde gå på det där. Man blir inte bättre, man blir sämre, man tappar tron på folk och man förlorar pengar naturligtvis, säger Susanne Ahlstrand besviket.

Terapeuten försvarar sin behandling, och säger att hon inte garanterar några resultat.

– Jag har aldrig lovat något. När man använder sig av alternativmedicin eller vanlig medicin kan det slå olika, beroende på vad man äter och hur man mår för övrigt.

Att det inte finns några bevis för att behandlingen fungerar som hon påstår vill hon inte prata om alls.

– Jag tänker inte svara på det, hur många gånger du än frågar tänker jag inte svara någonting. Det är lönlöst.

ALTERNATIVMEDICIN

Orsaken till att komplementära och alternativa behandlingar inte används inom vanlig sjukvård är att de inte är vetenskapligt belagda när det gäller effekt och säkerhet. Det finns inte studier, eller inte tillräckligt bra studier, som visar att de fungerar.

För viss alternativmedicinsk behandling har forskningen övertygande visat att den inte fungerar alls.

Alternativmedicinare är inte legitimerade, vilket läkare och sjuksköterskor är. Formella utbildningskrav saknas. Det innebär att vem som helst kan kalla sig för exempelvis "kvantmedicinare", "hälsocoach" eller "alternativmedicinsk terapeut" - utan någon utbildning alls. Titlarna är inte skyddade.

En del terapeuter har bara gått en helgkurs, om ens det. Andra har studerat i flera år.

SÅ SÄGER LAGEN

PATIENTSÄKERHETSLAGEN

Enligt patientsäkerhetslagens femte kapitel får ingen utanför sjukvården, eller som inte är legitimerad, behandla följande sjukdomar: cancer och andra elakartade svulster, diabetes, epilepsi eller sjukliga tillstånd i samband med graviditet eller förlossning. Man får inte heller behandla allmänpliktiga smittsamma sjukdomar, ge bedövning eller prova ut kontaktlinser.

Däremot får man behandla alla andra sjukdomar och hälsobesvär.

Det är förbjudet för andra än personal inom sjukvården eller legitimerad personal att behandla barn under åtta år.

En person som inte är legitimerad och behandlar allvarligt sjuka eller barn under åtta år kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Det samma gäller för person som utger sig för att vara legitimerad sjukvårdspersonal, som läkare, psykolog eller sjuksköterska, men inte är det.

FALSK MARKNADSFÖRING

Man får inte marknadsföra sin verksamhet hur som helst. En näringsidkare får inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande. Exempelvis har ett företag fällts när det i reklamen hävdade att deras spikmatta behandlade depression, migrän, kol och artros. Falsk eller otillbörlig marknadsföring anmäls till konsumentverket.

BEDRÄGERI

En del alternativmedicinare ägnar sig åt rena bedrägerier, vilket är brott enligt svensk lag. Ett exempel är naturläkaren från Borås som bland annat behandlade en cancersjuk kvinna med musselolja och vitkål och dömdes till 3,5 års fängelse. Misstanke om bedrägeri anmäls till polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.