Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjehemsföräldrar stäms efter 15-årings död

För tio år sedan hittades en 15-årig flicka död i sin säng efter en kort tids sjukdom. Dödsorsaken var lunginflammation – men flickan hade inte fått någon antibiotika. Nu stäms hennes familjehemsföräldrar.

Flickans biologiska föräldrar har väckt enskilt åtal mot familjehemsföräldrarna, som de menar gjort sig skyldiga till dråp eller grovt vållande till annans död. De stämmer också kommunen som ansvarade för placeringen av flickan i familjehemmet, rapporterar Ystads Allehanda.

En åklagare bedömde efter dödsfallet att inget brott som faller under allmänt åtal hade begåtts och därför inleddes aldrig någon förundersökning.

– Det är anmärkningsvärt att man inte har gjort någon polisutredning eller inlett någon förundersökning när en fullt frisk 15-årig flicka blir sjuk och dör, säger mammans advokat Monica Crusner till tidningen.

Tonårsflickan insjuknade våren 2012 i något som först verkade vara en vanlig förkylning. Vid ett läkarbesök ställdes diagnosen körtelfeber och hon uppmanades att vila. Fler läkarbesök blev det sedan inte innan hon 18 dagar senare hittades livlös i sin säng.

Familjehemsföräldrarna nekar till anklagelserna och kommunen anser sig inte skyldig till flickans död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.