Familj skulle flytta - då hämtades sonen

Publicerad
Uppdaterad
Föräldrarna ville inte låta sin sjuårige son gå i skolan.
De ansåg att miljön var för stressig.
När familjen skulle resa till Indien för att jobba med ett humanitärt projekt klev polisen ombord på planet och omhändertog pojken.
Den gotländska familjen planerade att flytta till Indien i juni förra året, där mamman ursprungligen kommer ifrån – men resan blev uppskjuten.

Begärde hemundervisning

När hösten kom var det dags för sonen att börja skolan. Familjen begärde hemundervisning fram tills dess att pojken kunde gå i skolan i Indien.
– Han ville inte alls börja skolan. Han tyckte det skulle bli för stressigt med alla barn. Det var mer miljön i sin helhet – barn tycker han normalt om, säger pappan Christer Johansson.
Familjen har försökt undervisa pojken på egen hand och uppger att han kan läsa och skriva lite.
Men kommunen slog fast att pojken skulle gå i skolan och ålade föräldrarna att betala 250 kronor i böter för varje dag som han uteblev från undervisningen, skriver Gotlands Tidningar.
Men föräldrarna betalade inte.

Omhändertog pojken

Den 25 juni i år skulle familjen äntligen flyga till Indien. Strax innan planet lyfte från Arlanda flygplats gick polisen ombord och omhändertog pojken.
Sedan dess har mamman och pappan träffat sin son två gånger – första gången 90 minuter och den andra 2,5 timme, enligt pappan.
– Min fru har kollapsat fullständigt. Jag vet inte hur jag ska bära mig åt, det har varit en så lång resa. Vi sålde verkligen allt för att ha råd med resan och flytten. Eftersom det inte finns något att gå på är det mer eller mindre en kidnappning, säger Christer Johansson.
På tisdagen var fallet uppe i länsrätten, som ska avgöra om omhändertagandet är riktigt.
– Det känns som om socialtjänsten försöker smutskasta oss. Det enda fel de hittade på vår son var karies i tänderna. I övrigt var han frisk både psykiskt och fysiskt, säger Christer Johansson.

Enigt beslut

Enligt socialnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt var socialnämndens individutskott enigt om att omhänderta pojken.
– Alla upplever ett misslyckande varje gång polisen är inblandad. Men ibland är det tuffa tag inom socialtjänsten, som i det här fallet när det gäller att försvara ett barns rätt till utbildning, säger Gustaf Hoffstedt.
Gustaf Hoffstedt vill inte svara på fler frågor om ärendet, utan hänvisar till sekretess.
– Om länsrätten kommer fram till att vi har gjort fel hävs omhändertagandet, annars kvarstår det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag