Under helgen fick flera boende i Österåker veta att verksamheten för funktionsnedsatta skulle flyttas till förmån för flyktingar. Men det stämmer inte, enligt kommunen. Foto: SkärmavbildUnder helgen fick flera boende i Österåker veta att verksamheten för funktionsnedsatta skulle flyttas till förmån för flyktingar. Men det stämmer inte, enligt kommunen. Foto: Skärmavbild
Under helgen fick flera boende i Österåker veta att verksamheten för funktionsnedsatta skulle flyttas till förmån för flyktingar. Men det stämmer inte, enligt kommunen.  Foto: Skärmavbild
Fredrik Thörnberg är en av alla de som reagerat starkt mot spridningen av den felaktiga informationen. Han är själv boende i kommunen, men har inte fått brevet hem i brevlådan. Däremot har han sett det delas i sociala medier.Fredrik Thörnberg är en av alla de som reagerat starkt mot spridningen av den felaktiga informationen. Han är själv boende i kommunen, men har inte fått brevet hem i brevlådan. Däremot har han sett det delas i sociala medier.
Fredrik Thörnberg är en av alla de som reagerat starkt mot spridningen av den felaktiga informationen. Han är själv boende i kommunen, men har inte fått brevet hem i brevlådan. Däremot har han sett det delas i sociala medier.
– Det här är helt falskt. Det finns inte på kartan, säger Christina Funhammar (M), ordförande för socialnämnden.– Det här är helt falskt. Det finns inte på kartan, säger Christina Funhammar (M), ordförande för socialnämnden.
– Det här är helt falskt. Det finns inte på kartan, säger Christina Funhammar (M), ordförande för socialnämnden.

Falskt flyktingbrev sprids – skapar oro

Publicerad

Under helgen fick flera boende i Österåker veta att verksamheten för funktionsnedsatta skulle flyttas till förmån för flyktingar. Men det stämmer inte, enligt kommunen.

– Det här är helt falskt. Det finns inte på kartan, säger Christina Funhammar (M), ordförande för socialnämnden.

Under helgen har bilder på ett brev spridits där Österåkers kommun hävdar att man ska flytta verksamheten för funktionsnedsatta för att göra plats för flyktingar. Det innehåller även en inbjudan till en informationsträff den första november där man ska prata mer om flyktingmottagandet, bland annat med representanter från polisen och Migrationsverket.

I brevet, som delats ut till hushåll i Åkersberga, står det bland annat:

"Den akuta krisen gör att alla kommunens invånare måste öppna sina hjärtan. De gäller även de med funktionsnedsättning, vars verksamhet nu kommer att flyttas till andra kommuner för att bereda plats för flyktingar."

Inte kommunen som ligger bakom

Men det är inte kommunen som står bakom informationen. På sin egen Facebooksida skriver Österåkers kommun att inbjudan är falsk och att man inte ska göra om lokalen vid Solskiftet till ett flyktingboende för 400 personer, vilket står på flygbladet.

– Det här är helt falskt. Det finns inte på kartan att det blir så, säger Christina Funhammar (M), ordförande för socialnämnden i Österåkers kommun.

Hon är en av dem som stod som avsändare på den falska inbjudan.

– Jag hade först svårt att tro det. Personerna som ligger bakom det här vill förmodligen bara ställa till kaos, säger Christina Funhammar.

Vem som ligger bakom förfalskningen vet hon inte, men ärendet ska vara polisanmält.

"Jag kände en ilska"

Fredrik Thörnberg är en av alla de som reagerat starkt mot spridningen av den felaktiga informationen. Han är själv boende i kommunen, men har inte fått brevet hem i brevlådan. Däremot har han sett det delas i sociala medier.

– Jag kände en ilska, men samtidigt en uppgivenhet över att samtalstonen och debattklimatet är på väg mot ett mycket olyckligt håll där vissa grupper inte drar sig för ljuga och bedra för att vinna sympatier.

 

Fredrik Thörnberg är själv aktiv på en del politiska forum i sociala medier och menar att tonen blivit hårdare det senaste året. Han vet inte vem som ligger bakom flygbladet, men att det är någon som vill skapa missnöje kring invandringen tvivlar han inte på.

- Man vill helt enkelt skapa en större opinion som ställer sig negativa mot Sveriges roll som en skyddshamn för människor i nöd.

Nu hoppas han att infon om att brevet inte har något med verkligheten att göra ska nå alla de som gått på lögnen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag