Den 50-årige mannen stoppades vid en säkerhetskontroll vid Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Krister Larsson
Den 50-årige mannen stoppades vid en säkerhetskontroll vid Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Krister Larsson

Falskt bomblarm vid kärnkraftverk

Publicerad
Uppdaterad
FORSMARK. Vid 19-tiden på tisdagskvällen fick polisen in ett nytt bomblarm vid ett kärnkraftverk.
En 50-årig serviceman fastande i säkerhetskontrollen vid Forsmark 3 - i mannens lastbil hittades spår av sprängmedel.
Det var vid 19-tiden på tisdagskvällen som polisen fick in bomblarmet. En 50-årig serviceman stoppades i säkerhetskontrollen vid Forsmark 3. Säkerhetskontrollen identifierade en kemikalie som kan finnas i sprängmedel i mannens lastbil.

Sprängmedel

När polis kom till platsen beslutade man för att föra bort lastbilen för att undersöka den.
- Där fanns inga sprängmedel. Det pratades om att mannen kunnat kört på ställen där man håller på med sprängningar, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman, till Uppsala.expressen.se.

Ingen misstanke om brott

50-åringen är inte misstänkt för något brott och polisen har beslutat att inte gå vidare med ärendet.
Vad det var för typ av kemikalie som upptäcktes vid konstrollen vill inte Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark, avslöja.

Känsliga instrument

Tänker ni gå vidare med det här?
- Nej, det finns ju ingen brottsmisstanke, säger Claes-Inge Andersson.
Är det vanligt att kontrollen ger utslag för den här typen av kemikalie?
- Våra instrument är så känsliga, så sånt här inträffar.
Hur ofta?
- Det kan jag inte svara på exakt.
I förra veckan anhölls två svetsare misstänkta för förberedelser till sabotage vid Oskarshams kärnkraftverk.
Männen fastnade i säkerhetskontrollen – på en påse fanns ett högexplosivt ämne. Männen släpptes senare men misstankarna mot dem finns kvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag