Falska undersköterskans dubbelspel avslöjades

Undersköterskan har haft minst åtta underskötersketjänster sedan 2013, i fyra kommuner, utan att ha någon vårdexamen, visar granskningen.

Premium: Med förfalskade betyg, falska läkarintyg och påhittade anställningar har den 28-åriga undersköterskan gått från tjänst till tjänst i en serie svenska kommuner. 

Nu utreds kvinnan för urkundsförfalskning, och kommun efter kommun har fått ett uppvaknande om att deras anställningsrutiner inte håller.

Och allt som hade behövts för att få stopp på hennes framfart hade varit ett telefonsamtal.

– Vi tror på vad folk säger, men vi får inte vara så blåögda längre, säger Katarina Eriksson, HR-chef i Nora kommun som efter eget detektivarbete avslöjade undersköterskans dubbelspel.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Redan efter fem veckor på det nya jobbet kallades den till synes välmeriterade undersköterskan in till chefen på hemtjänsten i Nora kommun.

Det hade uppstått problem, både i relationen till arbetskamrater och till de äldre. Det handlade om attitydproblem men också om brister i själva arbetet, enligt chefen.

Bland annat ska undersköterskan inte – trots flera försök - klarat ett enklare kunskapstest för delegering av läkemedel och även vägrat gå in till äldre som krävde mycket hjälp. Enligt henne själv berodde det senare på pälsallergi. 

Frågorna kring dokumentet

Mötet avslutades med en överenskommelse om att undersköterskan skulle skicka in ett intyg från läkare.

Fem dagar senare fick kommunen ett intyg. Men dokumentets utseende väckte fler frågor än svar.

Man blir ju bara förskräckt

Det saknade både logga och namn på det sjukhus eller vårdcentral som den intygande läkaren skulle arbeta på. Och vid en kontakt med Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kom beskedet att det inte fanns någon läkare med det namn som var skrivet på dokumentet.

”Intyget är alltså fabricerat”, konstaterade kommunen och började ana oråd om också annat i den nyanställde undersköterskans bakgrund.

– Det ena gav det andra. Man blir ju bara förskräckt. Men man kanske inte ska bli det, berättar HR-chefen i Nora, Katarina Eriksson, som tycker det hela är väldigt allvarligt.

– Jag tycker det här är jätteallvarligt. Våra omsorgstagare är ju väldigt skyddslösa, vi måste ta hand om dem och vara väldigt noggranna med vem som jobbar med dem. De är så utsatta.

På skolan där kvinnan påstod sig ha studerat till undersköterska finns ingen med hennes namn eller personnummer. Inte heller den angivna rektorn var känd av skolan.
Foto: Nora kommun

Misslyckades på prover

Det visade sig snart att inte bara läkarintyget var förfalskat. När kommunen kontaktade den skola i Göteborg som skulle ha utfärdat undersköterskans slutbetyg, med många toppbetyg, visade det sig att de aldrig hade haft någon elev med det namnet eller personnumret. Inte heller hade skolan haft någon rektor med det namn som fanns angivet på slutbetyget. Därtill saknades skolans logga också på slutbetyget.

Det hade sin förklaring: Den person som Nora kommun anställt hade ingen undersköterskeutbildning.

”Det kan sannolikt förklara varför du misslyckades så många gånger i delegeringstestet”, skrev Nora kommun syrligt i avskedsbeslutet där de också meddelar att de i övrigt saknar förtroende för henne.

”Vi har inte längre förtroende för dig då du saknar trovärdighet. Du anställdes som undersköterska och det visar sig att du inte är det, alltså faller anställningen”.

Granskning: Var tredje sparkad på nytt jobb

Vår granskning visar på stora brister i kommuners och regioners kontroller av anställda.

Vi har granskat samtliga beslut och varsel om avsked som fattats av 71 västsvenska kommuner under perioden 1 januari 2018 till 1 juli 2021.

Granskningen visar att var tredje anställd – 51 av 155 – som tvingats lämna sitt arbete på grund av brott eller annan grov misskötsel får ett nytt jobb inom samma yrke i grannkommunen eller regionen – inom loppet av ett år.

Inte sällan med högre lön.

Det gäller dels personer som fått beslut om avsked, eller som varslats om avsked och då förekommit beslutet genom att själv säga upp sig.

Men det slutade inte där: Undersköterskan hade i verkligheten inte heller det namn som Nora kommun skrivit in i anställningsavtalet och som hon angett i ansökan och alla andra sammanhang.

Kvinnan utreds nu för urkundsförfalskning.

Fem tjänster i fyra kommuner

Och det var inte första gången kvinnan avskedats de senaste åren. Vår granskning visar att den falska undersköterskan i Nora under tre år haft fem tjänster i fyra olika kommuner. Ofta har hon fått jobben genom att lämna in samma ansökan där hon beskriver sig som en erfaren och utbildad undersköterska, ”en glad och engagerad tjej” med ”god samarbetsförmåga”.

Men hennes historik har varit en annan.

Du ska inte vara kvar här, det ska jag se till

Hösten 2018 stängdes hon av från sitt arbete i en stadsdel i Göteborg. Hon hade betett sig opassande mot de äldre och fuskat med arbetstiderna, menade cheferna och uppgav att hon på tre månader fått 14 tillbudsrapporter riktade mot sig. 

Under ett möte där hennes beteende diskuterades ska hon inför kolleger ha gått till verbal attack mot enhetschefen och skrikit att: ”Jag ska få bort dig” och ”Du ska inte vara kvar här, det ska jag se till”.

Problemen fortsatte och kort senare avskedades hon.

Men redan två månader senare, runt nyåret 2019, hade kvinnan fått ett nytt jobb. Denna gång inom hemtjänsten i göteborgsstadsdelen intill. Men någon förlängning blev det aldrig, då hennes historia kom ikapp henne och nya problem uppstått.

Undersköterskan dyker upp i Stockholm

Året därpå dyker den nu 28-åriga kvinnan upp i stadsdelen Norrmalm, i Stockholm. Hon hade fått ett vikariat som undersköterska inom hemtjänsten. Men också den tjänsten avslutades i förtid.

Den här gången redan efter fyra månader, på grund av olika former av samarbetsproblem på arbetsplatsen.

Sista två månaderna av vikariatet fick undersköterskan gå hemma med full lön och efter att hon också fått en mindre summa i överenskommelse lämnade hon Norrmalms stadsdelsförvaltning och Stockholms stad.

2020 fick undersköterskan ett jobb i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bytte namn

Hon bytte landskap och också namn. Med ett nytt, falskt efternamn sökte hon sig nu till Karlstads kommun för att ansöka om ett vikariat inom vården.

Hon fick tjänsten, och historien upprepades.

Redan efter en månad på arbetsplatsen beskrevs hon av kolleger och chefer som opassande i sin relation till de äldre. Och när de mot slutet av vikariatet stängde av henne med full lön började kvinnan påstå att hon i själva verket fått en fast tjänst och inte ett vikariat. Hon fick fackförbundet Kommunals hjälp att driva frågan, men när det visade sig att anställningsavtalet som hon åberopat som bevis var en klumpig förfalskning valde facket att ta sin hand ifrån henne.

Enligt en polisanmälan ska kvinnan då, under mötet med facket, ha spottat ombudsmannen i ansiktet.

Samtidigt anmälde Karlstads kommun henne våren 2021 för urkundsförfalskning, en förundersökning som fortfarande pågår.

Med ett nytt, falskt efternamn sökte sig kvinnan till Karlstads kommun för att ansöka om ett vikariat inom vården.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Susanne Gustafsson, HR-chef i Karlstad, så hade den rekryterande chefen ringt på referenser, men man vet i dag inte vem man faktiskt kontaktade för att kontrollera kvinnans bakgrund.

– Det finns en misstanke om att vi inte fick äkta referenser, säger Susanne Gustafsson och menar att trycket på vården gör att man kanske inte har möjlighet att vara lika noggranna vid kontrollen.

– Vi har ett stort behov av personal inom vården och det gör att cheferna där rekryterar väldigt mycket.

Slutligen behövde också Karlstad kommun ingå en förlikning med kvinnan. Utöver de egna advokatkostnaderna fick Karlstad kommun också betala 50 000 kronor till kvinnan för att avsluta tvisten.

Karlstads kommun anmälde kvinnan för urkundsförfalskning våren 2021. Förundersökningen pågår fortfarande. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Falskt läkarintyg om pälsallergi

Polisanmälningar och en förundersökning om urkundsförfalskning hindrade inte kvinnan att några månader senare söka sig till Bergslagen för att där ansöka om en ny vårdtjänst. Denna gång var det en tillsvidareanställning i Nora kommun.

Och till sin hjälp hade hon ett falskt namn, förfalskade slutbetyg, en kort cv där hon uppgav sig ha arbetat som undersköterska i tio års tid – och efter ett par veckor in på den nya tjänsten också ett falskt läkarintyg om pälsallergi.

I Nora kommun ska den anställande chefen, enligt kommunens regler, ta tre referenser från den arbetssökandes tidigare anställningar. Alltid chefer.

Men den här gången ska det inte ha skett. I stället hade man gett kvinnan tjänsten efter att ha kontaktat en referens som hon uppgett vid flera andra jobbansökningar, med ett nummer som gick till en tidigare kollega. En lägre chef som arbetade på samma arbetsplats som kvinnan vid ett tre månaders vikariat sommaren 2014, men utan inblick i vad som skett på de senaste årens många arbetsplatser.

Den här personen har ju satt i system att jobba på det här viset. Någonstans behöver man sätta stopp för det

– Visst det här har hänt i Nora, men det skulle kunna hända i alla kommuner i Sverige, säger HR-chefen Katarina Eriksson.

Hon började nysta i historien efter att de upptäckt att den nyanställda undersköterskans läkarintyg var falskt. Då fick hon känslan av att något inte stämde.

Genom att kontakta andra kommuner där kvinnan haft anställning kunde hon avslöja hur kvinnan, enligt henne, verkar ha satt det hela i system.

– När vi började gräva i det här var det bara Göteborg vi kände till. Men vi hittade hennes tidigare tjänster och den här personen har ju satt i system att jobba på det här viset. Någonstans behöver man sätta stopp för det.

Undersköterska är inget legitimerat yrke, men det anses lämpligt att ha en genomgången vårdutbildning på gymnasienivå och det har varit krav för hennes senaste tjänster. 

”Visst det här har hänt i Nora, men det skulle kunna hända i alla kommuner i Sverige”, säger Nora kommuns HR-chef Katarina Eriksson. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Anders Good / TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick 54 000 kronor

Vår fortsatta granskning visar att undersköterskan haft minst åtta underskötersketjänster sedan 2013, i fyra kommuner, utan att ha någon vårdexamen – ja, utan att vi kunnat finna att hon påbörjat en vårdutbildning.

Däremot ska kvinnan under sin gymnasietid ha studerat tre månader på frisörsprogrammet på en mindre ort i Mellansverige, för att därefter hoppa av.

Därtill har hon uppgett i kontakten med flera av sina arbetsgivare att hon också arbetat som undersköterska inom den privata vården, som saknar den insyn som offentliga verksamheter har.

Vill man luras i ett öppet samhälle så går ju det. Vi kanske är lättlurade

Även Nora kommun fick till slut betala pengar till undersköterskan efter att hon gått till domstol. Mot att undersköterskan medgav att de anklagelser som kommunen fört fram mot henne var sanna, fick hon 54 000 kronor.

I dag är HR-chefen vid Nora kommun, Katarina Eriksson, helt övertygad om att kvinnan har ett nytt vårdjobb någonstans i landet. Antingen i offentlig eller privat verksamhet.

– Det är absolut möjligt att hoppa runt så här. Vill man luras i ett öppet samhälle så går ju det. Vi kanske är lättlurade. Samtidigt kan du inte misstro alla människor heller. Vilket samhälle får vi då?

Undersköterskan själv har avböjt att medverka i artikeln. 

– Jag kommer inte uttala mig om någonting, i något av de här ärendena faktiskt, säger hon.

Alf Thorson blev av med sina vigselringar: "Väldigt tagen"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Slaget om nyckelstaden över – det här kan bli Putins nästa mål

Premium: Lysychansk pekas ut som nästa mål efter Sievjerodonetsk

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

”Plötsligt var Anders och den andra kvinnan borta”

Premium: ”Lotta”, 48 berättar om en fruktansvärd midsommarfest