Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falska skatteverket-mejl kan tömma ditt konto

Foto: Thomas Engstrom

Mejlen från skatteverket lockar med hundralappar. Men bakom utskicken gömmer sig nätbedragare som vill tömma offrens bankkonton.

– Många ringer och är oroliga, säger skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten.

Just nu strömmar e-postmeddelandena med löften om pengar in till många svenskars mejlboxar. Breven är skrivna på dålig svenska och lockar med 375 kronor i skatteåterbäring. Enda kravet är att klicka på en länk och fylla i sina kontouppgifter. Som avsändare står skatteverket – men mejlen är falska och kommer i själva verket från nätbedragare.

– Det här brevet är inget som har skickats från vår server. Den typen av säkerhet har vi. e-postadresser är väldigt lätta att förfalska, det är inget säkert medium. Och jag kan med bestämdhet säga att skatteverket aldrig skulle skicka ut den här typen av e-brev, säger skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten till Expressen.se.

Många oroliga

Under förmiddagen började telefonerna gå varma hos skatteverket. Många oroliga ringde under onsdagen och undrade över det falska mejlet.

– Vi försöker nu få en uppskattning om hur många som har hört av sig. Det är ingen som ringer till oss och är jätteglad, men det är heller ingen som vi vet som sagt att de blivit av med pengar, säger Anders Kylesten.

Liknande brev i Danmark

Nätsajten Blocket.se drabbades under förra veckan av samma typ av bedrägerier. Och liknande brev från danska skatteverket har skickats ut till danskar, enligt tips från allmänheten. Men skatteverket vet ännu inte vem eller vilka som ligger bakom dagens bedrägeriförsök. Anders Kylesten säger:

– Det allvarliga är att man utger sig för att vara skatteverket. Därför polisanmäler vi detta.

Har du fått mejlen eller är drabbad? Sms:a Expressen på 71717 eller mejla 71717@expressen.se.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.