Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falska polisbilar kan bli olagliga i Sverige

Mehdi Sayyed.
Foto: KAMERAPRESS

Nu ska det bli förbjudet att köra falsk polisbil.

Efter Expressens artiklar om att gängledaren Mehdi Sayyed kört omkring i en "polisbil" tar regeringen i dag beslut om en ny utredning.

– Vi vill täppa till den här luckan som gör att man i dag kan köra omkring i fordon som kan förväxlas med utryckningsfordon eller polisbil, säger justitieminister Morgan Johansson.

Expressen uppmärksammade i december att Bandidosledaren Mehdi Seyyed kört omkring i en falsk polisbil. På bilens sidor stod ordet "polis" i samma typsnitt som polisen använder och intill syntes myndighetens välkända vapen.

Patrullen som kontrollerade Sayeed kunde bara se på när gängledaren körde ifrån platsen i fartmonstret med nästan 500 hästkrafter – en Nissan GT-R Premium.

Justitieminister Morgan Johansson berättar att han uppmärksammades på problemet av Expressens Lasse Wierup. Sedan dess har han reagerat.

Klockan 13 i dag tar han beslut om en utredning till ett nytt lagförslag.

– Om folk målar om sina bilar till polisbilar så får allmänheten intryck av att det är en polis bakom ratten och det rubbar förtroendet rättsväsendet. Precis som Expressen visat har det till och med varit grovt belastade personer som ägnat sig åt detta för att driva med rättsväsendet och det måste vi få stopp för, säger Morgan Johansson.

Inte olagligt i dag

Det kan tyckas konstigt att allmänheten i dagsläget får köra omkring i ett polismålat fordon, men enligt en hovrättsdom från 2012 är det inte olagligt.

Först när någon utger sig för att vara polis genom att exempelvis dirigera trafiken eller ge sken av att vara under utryckning, kan rubriceringen "föregivande av allmän ställning" bli aktuell.

Den nya utredningen ska redovisas senast den 30 juni. Efter tre månaders remisstid kan lagförslaget presenteras för riksdagen i höst.

– Jag ser inga bekymmer med att få igenom det i riksdagen. Det bör kunna bli en lagändring till den 1 januari 2016, säger Morgan Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.