Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falska enkronor gör narr av kungen

FALSK OCH ÄKTA VARA. De falska enkronorna identifieras lättast genom att läsa texten runt kungabilden.
Foto: Emil Nordin

De falska enkronorna har dykt upp i både norr och söder.

Och de är inte så smickrande för kungen.

- Jag läste på enkronan flera gånger och tänkte "det här är inte möjligt" , säger Ann-Marie, 66.

För någon dag sedan stod två småflickor utanför Ann-Maries, 66, bostad i Stockholmsområdet. De sålde liljekonvaljer för någon krona stycket. Ann-Marie började leta i plånboken och fick syn på en märklig enkrona.

- Jag läste på enkronan flera gånger och tänkte att "det här är inte möjligt". Samtidigt stod småflickorna kvar och tittade på mig. Jag läste på myntet flera gånger och sedan la jag ner det i plånboken igen, säger Ann-Marie.

Inte lämplig att betala med

Ann-Marie tyckte inte att enkronan var lämplig att betala med för på sidan av myntet där kungens porträtt är står det "Vår horkarl till kung".


Ann-Marie med myntet.
Foto: Foto: Emil Nordin

- Först tänkte jag att jag hade sett fel. Men det måste ju vara en förfalskning. Fast den ser nästan ut precis som en vanlig enkrona. Kanske att den är aningen lättare, men porträttet är väldigt likt och det står 2012 på den, säger hon.

Vet inte ursprunget

Ann-Marie vet inte var hon har fått den förfalskade enkronan. Hon betalar nästan uteslutande med kort. Men hon tror att hon kanske fick den när hon tillsammans med barnbarnen på nationaldagen köpte Ramlösa i Kungsträdgården.

Ovanligt med förfalskade mynt

Nära två miljarder mynt är i omlopp i Sverige. Det är väldigt ovanligt att någon ger sig på att förfalska mynt.

Förra året fick polisen däremot in 562 falska sedlar. Vanligast är att man förfalskar 20- och 50-kronorssedlar.

- Några falska mynt har inte kommit till vår kännedom, säger Mårten Gomer, teknisk expert på riksbanken.

- Det känns som ett ganska stort arbete att förfalska mynt. Och mynten i Sverige har ju rätt låga valörer. Men i andra länder som har mynt med lite högre valörer, exempelvis euro, finns det falska mynt i större utsträckning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.