Riktig Jonas Wahlström. Foto: Cornelia NordströmRiktig Jonas Wahlström. Foto: Cornelia Nordström
Riktig Jonas Wahlström. Foto: Cornelia Nordström
Falsk Jonas Wahlström.Falsk Jonas Wahlström.
Falsk Jonas Wahlström.

Falsk Wahlström fick stor Twitter-spridning

Publicerad

På sociala medier sprids nyheten om jättepandans utrotning från en person som utger sig för att vara Jonas Wahlström.

Nu är Skansenakvariets djurexpert upprörd över att lögner sprids i hans namn.

– Det är helt fel. I Kina har de så många pandor att de inte vet var de ska göra av dem, säger han.

På mikrobloggen Twitter sprids ett inlägg signerat Skansenakvariets djurexpert Jonas Wahlström som konstaterar att det inte längre finns några manliga jättepandor kvar i världen och att arten således är på väg att dö ut. Inlägget publicerades på lördagen och har sedan dess fått stor spridning bland svenska användare.

Det är skrivet av användaren "Skansenjonas" med namnet Jonas Wahlström med tillhörande bild på djurexperten. Dock är det inte Wahlström som har skrivit det.

– Det är någon tomte som i några års tid har uppgett sig för att vara jag och har gett svar på olika frågor och skämtat, har jag fått berättat för mig, säger Jonas Wahlström.

Kontot har funnits sedan 2012 och 729 inlägg har skrivits i Jonas Wahlströms namn, utan att djurexperten har haft någon som helst koppling till det.

– Jag vet inte vem det är och har själv ingen blogg eller liknande. Du pratar med någon som aldrig har rört en dator, säger han.

"Dags att sätta stopp för det här"

Jonas Wahlström har fram till nu inte störts att någon skämtat i hans namn på sociala medier. Inlägget om att jättepandan är på väg att dö ut har fått bägaren att rinna över och nu kommer han att se över sina möjligheter för att få kontot avstängt.

– Jag är upprörd för nu har det urartat. Det är dags att sätta stopp för det här eftersom det är rena lögner, säger han.

Han fortsätter med att berätta att situationen för jättepandan ser betydligt bättre ut än vad som skildras i inlägget.

– De är fortfarande hotade. Däremot kommer de aldrig bli helt utrotade. De har tre pandacenter i Kina där de har så många pandor att de inte vet var de ska göra av dem.

Det finns ett tusental vilda pandor i Kina. Hotet för dem är att deras naturliga habitat, bambuskogen, avverkas i takt med att människan breder ut sig. Det har lett till att det finns avgränsade områden av bambuskog kvar. Mellan dem ligger miljonstäder så att pandorna är avskurna från varandra av befolkningen.

– Totalutrotning kommer det aldrig att bli frågan om, men på sikt kan de nog inte bli så många fler i det fria.

Efter uppmärksamheten kring det falska inlägget plockade användaren bort det från Twitter och skrev även att det inte var meningen att göra Jonas Wahlström upprörd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag