Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falsk Wahlström fick stor Twitter-spridning

Riktig Jonas Wahlström. Foto: Cornelia Nordström
Falsk Jonas Wahlström.

På sociala medier sprids nyheten om jättepandans utrotning från en person som utger sig för att vara Jonas Wahlström.

Nu är Skansenakvariets djurexpert upprörd över att lögner sprids i hans namn.

– Det är helt fel. I Kina har de så många pandor att de inte vet var de ska göra av dem, säger han.

På mikrobloggen Twitter sprids ett inlägg signerat Skansenakvariets djurexpert Jonas Wahlström som konstaterar att det inte längre finns några manliga jättepandor kvar i världen och att arten således är på väg att dö ut. Inlägget publicerades på lördagen och har sedan dess fått stor spridning bland svenska användare.

Det är skrivet av användaren "Skansenjonas" med namnet Jonas Wahlström med tillhörande bild på djurexperten. Dock är det inte Wahlström som har skrivit det.

– Det är någon tomte som i några års tid har uppgett sig för att vara jag och har gett svar på olika frågor och skämtat, har jag fått berättat för mig, säger Jonas Wahlström.

Kontot har funnits sedan 2012 och 729 inlägg har skrivits i Jonas Wahlströms namn, utan att djurexperten har haft någon som helst koppling till det.

– Jag vet inte vem det är och har själv ingen blogg eller liknande. Du pratar med någon som aldrig har rört en dator, säger han.

"Dags att sätta stopp för det här"

Jonas Wahlström har fram till nu inte störts att någon skämtat i hans namn på sociala medier. Inlägget om att jättepandan är på väg att dö ut har fått bägaren att rinna över och nu kommer han att se över sina möjligheter för att få kontot avstängt.

– Jag är upprörd för nu har det urartat. Det är dags att sätta stopp för det här eftersom det är rena lögner, säger han.

Han fortsätter med att berätta att situationen för jättepandan ser betydligt bättre ut än vad som skildras i inlägget.

– De är fortfarande hotade. Däremot kommer de aldrig bli helt utrotade. De har tre pandacenter i Kina där de har så många pandor att de inte vet var de ska göra av dem.

Det finns ett tusental vilda pandor i Kina. Hotet för dem är att deras naturliga habitat, bambuskogen, avverkas i takt med att människan breder ut sig. Det har lett till att det finns avgränsade områden av bambuskog kvar. Mellan dem ligger miljonstäder så att pandorna är avskurna från varandra av befolkningen.

– Totalutrotning kommer det aldrig att bli frågan om, men på sikt kan de nog inte bli så många fler i det fria.

Efter uppmärksamheten kring det falska inlägget plockade användaren bort det från Twitter och skrev även att det inte var meningen att göra Jonas Wahlström upprörd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!