Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falsk video sprids – påstås visa nyårsfirande i Rinkeby

Klippet som sprids påstods vara från 2017 års nyårsfirande i Rinkeby, men troligen är klippet inspelat ett år tidigare, i Algeriet. Foto: Skärmavbild
Klippet har tidigare använts av användare som påstått att det visar händelser under nyår i en rad andra städer. Foto: Skärmavbild

En video som sägs visa hur nyårsfirandet i Rinkeby såg ut har snabbt fått stor spridning på sociala medier.

Men enligt Metros Viralgranskaren är videon inte alls tagen under nyår 2017 eller ens i Rinkeby.

Det mesta pekar i stället på att videon är från december 2016 och att händelsen ägde rum i Algeriet, skriver Metro.

Efter nyår rapporterades det om flera vilda firanden runtom i Sverige, där raketer riktats mot människor och polis. I Hovsjö i Södertälje skadades en person när ungdomar skjutit en nödraket in i en lägenhet. 

I Husby i västra Stockholm attackerades poliser med raketer sedan de kommit dit efter larm om en balkongbrand och i Hjulsta sköt ungdomar raketer i tunnelbanan. Även i Linköping blev en person nedslagen och beskjuten med nyårsraketer efter att ha sagt till ungdomar att sluta skjuta raketer mot husfasader.

Falsk video

De senaste dagarna har en video som visar hur raketer skjuts hejvilt på en gata spridit sig på social medier. Enligt filmklippet ska bilderna vara tagna under nyårsfirandet i Stockholmsförorten Rinkeby. Klippet på Facebook har i skrivande stund setts 394 909 gånger.

Men redan i december 2016 la flera personer upp klippet på Youtube. Användarna skrev att filmen är tagen i Algeriet under firandet av den muslimska högtiden El Mouloud, även stavat Mawlid, som uppmärksammar profeten Muhammeds födelsedag. Flera snarlika videor har publicerats från liknande firanden i Algeriet.

Har spridits förut

Viralgranskaren skriver att de inte kan slå fast att filmen är från en händelse i Algeriet, men mycket pekar på det eftersom flera användare beskriver att klippet visar just det. 

Det aktuella klippet har dessutom spridits tidigare av personer som angett att händelsen ägt rum i andra städer, bland annat i tyska Dortmund.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!