Klippet som sprids påstods vara från 2017 års nyårsfirande i Rinkeby, men troligen är klippet inspelat ett år tidigare, i Algeriet. Foto: SkärmavbildKlippet som sprids påstods vara från 2017 års nyårsfirande i Rinkeby, men troligen är klippet inspelat ett år tidigare, i Algeriet. Foto: Skärmavbild
Klippet som sprids påstods vara från 2017 års nyårsfirande i Rinkeby, men troligen är klippet inspelat ett år tidigare, i Algeriet. Foto: Skärmavbild
Klippet har tidigare använts av användare som påstått att det visar händelser under nyår i en rad andra städer. Foto: SkärmavbildKlippet har tidigare använts av användare som påstått att det visar händelser under nyår i en rad andra städer. Foto: Skärmavbild
Klippet har tidigare använts av användare som påstått att det visar händelser under nyår i en rad andra städer. Foto: Skärmavbild

Falsk video sprids – påstås visa nyårsfirande i Rinkeby

Publicerad

En video som sägs visa hur nyårsfirandet i Rinkeby såg ut har snabbt fått stor spridning på sociala medier.

Men enligt Metros Viralgranskaren är videon inte alls tagen under nyår 2017 eller ens i Rinkeby.

Det mesta pekar i stället på att videon är från december 2016 och att händelsen ägde rum i Algeriet, skriver Metro.

Efter nyår rapporterades det om flera vilda firanden runtom i Sverige, där raketer riktats mot människor och polis. I Hovsjö i Södertälje skadades en person när ungdomar skjutit en nödraket in i en lägenhet. 

I Husby i västra Stockholm attackerades poliser med raketer sedan de kommit dit efter larm om en balkongbrand och i Hjulsta sköt ungdomar raketer i tunnelbanan. Även i Linköping blev en person nedslagen och beskjuten med nyårsraketer efter att ha sagt till ungdomar att sluta skjuta raketer mot husfasader.

Falsk video

De senaste dagarna har en video som visar hur raketer skjuts hejvilt på en gata spridit sig på social medier. Enligt filmklippet ska bilderna vara tagna under nyårsfirandet i Stockholmsförorten Rinkeby. Klippet på Facebook har i skrivande stund setts 394 909 gånger.

Men redan i december 2016 la flera personer upp klippet på Youtube. Användarna skrev att filmen är tagen i Algeriet under firandet av den muslimska högtiden El Mouloud, även stavat Mawlid, som uppmärksammar profeten Muhammeds födelsedag. Flera snarlika videor har publicerats från liknande firanden i Algeriet.

Har spridits förut

Viralgranskaren skriver att de inte kan slå fast att filmen är från en händelse i Algeriet, men mycket pekar på det eftersom flera användare beskriver att klippet visar just det. 

Det aktuella klippet har dessutom spridits tidigare av personer som angett att händelsen ägt rum i andra städer, bland annat i tyska Dortmund.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag