Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falsk tv-anmälan i Reinfeldts namn

Radiotjänst har fått in en anmälan att Fredrik Reinfeldt har tv. Foto: Cornelia Nordström

Radiotjänst har fått en in en falsk anmälan om tv-innehav från statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt Ekot.

Anmälan ledde till rubriker i flera svenska tidningar under onsdagen.

Det var för två veckor sedan som Ekot rapporterade att Radiotjänst ansåg att statsminister Fredrik Reinfeldt inte betalade tv- och radiolicens för Sagerska palatset där Reinfeldt bor.

Expressen.se träffade statsminister kort efteråt som bekräftade att Radiotjänsts och regeringskansliets jurister utreder frågan.

Regeringskansliet menade att licensen som regeringen betalar även täcker in statsministerns tjänstebostad.

– Jag följer de instruktioner jag får, sa Reinfeldt till Expressen.se då.

På onsdagen gick Ekot ut med nyheten om att Reinfeldt nu anmält tv-innehav och kommer att betala licensen. Flera medier återgav uppgifterna.

"Stämmer inte"

Radiotjänst vd sa till Sveriges Radio och Expressen.se att en anmälan i Reinfeldts namn kommit in, men att det inte går att verifiera vem som skickat in anmälan.

Senare visade det sig att anmälan bedöms vara en förfalskning, skriver Ekot.

Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg sa tidigt att uppgifterna från Ekot inte stämmer.

– Det stämmer inte, det är en felaktig uppgift från Ekot. Det här har hela tiden handlat om regeringskansliet som myndighet ska betala eller inte. Det har aldrig varit en fråga för om Reinfeldt ska betala eller inte. Jag hänvisar till regeringskansliet, sa Markus Friberg då.

Enligt Radiotjänst betalar nio av tio svenska hushåll radio- och tv-avgift och antalet anmälningar har ökat den senaste tiden. Hittills i år har det kommit in 75 000 nya anmälningar.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Fredrik Reinfeldt har anmält tv-innehav. Det stämmer inte. Huruvida statsministern ska betala licensen för tv:n i sin tjänstebostad utreds fortfarande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.