Falsk riven ost lurar kunder

Publicerad
Uppdaterad
Riven ost i påsar har fått en ny konkurrent. I liknande påsar, med namn typ "pizzamix", säljs blandningar där det mesta är billig fettråvara.
Vilseledande, anser Livsmedelsverket.
Riven pizzamix, Texmex-mix eller Gratängmix, som numera kan hittas i butikernas kyldiskar, är förvillande lika vanlig, äkta riven ost. Men större delen av innehållet är en råvara som främst består av vegetabiliskt fett. Tillverkarna kallar råvaran för "analog ost". Denna blandas sedan med riktig ost, ofta i förhållandet 70 procent icke-ost och resten ost, skriver Göteborgs-Posten.

Får inte stå "ost"

Enligt gällande regler får det inte stå "ost" på förpackningen, men för övrigt görs påsarna förvillande lika dem med riktig riven ost.
- Produkterna är vilseledande och oklara, säger inspektör Susanne Sylvén på Livsmedelsverket till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag