Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falsk riven ost lurar kunder

Riven ost i påsar har fått en ny konkurrent. I liknande påsar, med namn typ "pizzamix", säljs blandningar där det mesta är billig fettråvara.
Vilseledande, anser Livsmedelsverket.
Riven pizzamix, Texmex-mix eller Gratängmix, som numera kan hittas i butikernas kyldiskar, är förvillande lika vanlig, äkta riven ost. Men större delen av innehållet är en råvara som främst består av vegetabiliskt fett. Tillverkarna kallar råvaran för "analog ost". Denna blandas sedan med riktig ost, ofta i förhållandet 70 procent icke-ost och resten ost, skriver Göteborgs-Posten.

Får inte stå "ost"

Enligt gällande regler får det inte stå "ost" på förpackningen, men för övrigt görs påsarna förvillande lika dem med riktig riven ost.
- Produkterna är vilseledande och oklara, säger inspektör Susanne Sylvén på Livsmedelsverket till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.