Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falsk polis ljög om Pernillas son – för att tjäna 22 000

Axel Fredriksson, Pernilla Fredriksson och Karl-Henrik Bergman i Motala.
Foto: PRIVAT
En man ringde till Pernilla Fredriksson och uppgav att han var från polisen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

I fredags fick Pernilla Fredriksson telefonsamtalet ingen förälder vill ha.

En man uppgav att han var polis och att Pernillas son skadats svårt i en bilolycka.

”Polisen” bad Pernillas sambo att legitimera sig med bank-ID – men då fattade de misstankar att någon försökte lura dem.

– Det är så oerhört lågt att man först försätter en människa i chock för att sedan kunna sno åt sig dennes pengar, säger Pernilla.

Strax efter 22 i fredags kväll ringde telefonen hemma hos Pernilla Fredriksson i Motala. När hon svarade förklarade en man att han hette ”Tommy Johansson” och ringde från ”polisens ledningscentral”.

”Polisen” bad sedan Pernilla att sätta sig ner. Han berättade att hennes son och enda barn, 23-årige Axel, låg svårt skadad på Linköpings universitetssjukhus efter en trafikolycka i Motala. Han ”opereras just i denna stund” och ”hans skador är livshotande”.

– Han berättade väldigt myndigt att två andra poliser var på väg, och bad mig att andas lugnt och att vi skulle fortsätta prata. Min enda tanke var att Axel håller på att dö, säger Pernilla.

Hon chockades svårt. I stället tog hennes sambo, Karl-Henrik Bergman, över samtalet.

– Jag gick in på toaletten och kräktes. I efterhand har jag förstått att man ville att jag skulle fokusera på något helt annat. Det var ju Axel jag tänkte på, om han var död eller inte, och inte på vad som sedan skulle hända; att bli utsatt för ett försök till bedrägeri, konstaterar Pernilla. 

Då började varningsklockor ringa

Mannen upprepade för Karl-Henrik precis det han sagt till Pernilla några minuter tidigare. Men efter att ha pratat med ”polisen” en stund började varningsklockor att ringa.

– Jag frågade var i Motala olyckan skett, men det kunde han inte säga. Det tyckte jag var mycket konstigt. Sedan ville han ”på grund av patientsäkerheten” som han sa, att jag skulle legitimera mig, säger Karl-Henrik.

Han uppgav sitt personnummer. Då försökte mannen, utan att uppge det, logga in på olika banker. När bedragaren kom till Swedbank fick han napp.

– Jag blev uppmanad att logga in på mitt mobila bank-ID. Det gick vid ett andra försök. Då stod det 10 000 ron på displayen. Eftersom jag jobbat i Rumänien visste jag att det är koden för landets valuta. 10 000 motsvarar ungefär 22 000 svenska kronor, förklarar Karl-Henrik.

– Jag frågade varför jag skulle skicka pengar till polisen, samtidigt som jag undrade om han verkligen var polis. Du måste tro mig sa han. Då la jag på. Jag var alltså bara ett knapptryck från att signera med mitt bank-ID.

Då ringer en kvinna från ”Swedbank” upp 

Det slutar dock inte riktigt där.

Någon minut senare blir Karl-Henrik kontaktad av en kvinna som säger att hon ringer från Swedbank – ”det ser ut om du blivit utsatt för ett bedrägeri”. Hon ville också att Karl-Henrik legitimerade sig med sitt bank-ID.

– Då svarade jag att jag blivit lurad en gång i kväll, och det här var gång nummer två. Då lade hon på direkt. Helt uppenbart är att mannen och kvinnan jobbade ihop.

När samtalet avslutats vrålade Karl-Henrik till Pernilla: ”Ring Axels mobil”. Då svarade Axel.

– Jag bara skrek och undrade om han levde. Han trodde inte jag var klok, men samtidigt kände jag en lättnad som inte går att beskriva, säger Pernilla.

Karl-Henrik och Pernilla har polisanmält det inträffade.

Polisen: ”Lägre går det inte att komma

När Expressen redogör för händelsen för kriminalkommissarie Jan Olsson på polisens nationella operativa avdelning (NOA) blir han ordenligt upprörd.

– Detta är ett nytt lågvattenmärke när man emotionellt utnyttjar människor på det här sättet, och påstår att ens barn ligger på sjukhus svårt skadat. Lägre går det inte att komma, konstaterar Olsson.

Han berättar också att några fall av samma slag har dykt upp runtom i Sverige de senaste dagarna. 

Hur ska man agera om man blir misstänksam när någon ringer upp och påstår sig vara polis?

– Ska man verifiera att det verkligen är från polisen, förklarar man att man vill ringa tillbaka via polisens växel (114 14), och bli kopplad till den personen för att fortsätta samtalet därifrån. Och ingen polis ringer hem till folk och begär att man ska legitimera sig med sitt bank-ID. Får man den uppmaningen vet man att det är en bedragare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.