Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fallenkvist (SD) tas ur tjänst– efter orden om Anne Frank

Efter uttalande om Anne Frank
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: Instagram
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix TT NYHETSBYRÅN

SD-profilen Rebecka Fallenkvist kallade Anne Frank ”sedeslös” och ”kåtheten själv” i en story på Instagram, vilket möttes av kritik från bland annat Judiska ungdomsförbundet.

Nu tas Fallenkvist ur tjänst – och stängs av från Riks.

Nyheter Idag-grundaren Chang Frick menar att ”nivån måste höjas” i SD.

”Eller får de finna sig i att beskrivas som ett gäng lallande smygnassar. Och då får de behandlas därefter”, skriver han på Twitter.

Rebecka Fallenkvist är nyinvald för partiet i region Stockholm och programledare för SD:s partikanal Riks.

I en story på Instagram – som senare tagits ner – lade hon upp ett foto där hon håller i Anne Franks dagbok. I inlägget skrev hon:

”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv.”

Inlägget har i efterhand spridits på sociala medier, där flera röster är kritiska.

Rebecka Fallenkvist har tidigare fått kritik för sina uttalanden. Bland annat fick hon förklara sig efter att ha utropat ”Helg seger” under SD:s valvaka.

Möts av stark kritik

Twitter skriver Judiska ungdomsförbundet i Sverige, JUS:

”Rebecka Fallenkvist fortsätter att överträffa sig själv. Du läser om Anne Frank, ett barn som mördades i Förintelsen pga att hon var judinna, och kopplar sedan hennes berättelse till sex. Detta är så otroligt vidrigt och smaklöst.”

Vidare krävde Judiska centralrådet att SD:s partiledning tar avstånd från SD-profilens publicering. I ett uttalande kallar man uttalandet ”respektlöst”, ”oanständigt” och ”ovärdigt”. Rådet skriver också att liknande språkbruk innebär en ”skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande”.

”Judiska Centralrådet emotser ett klart, tydligt och omedelbart avståndstagande från SD:s partiledning.”

Även Israels ambassadör i Sverige är kritisk. I ett inlägg på Twitter skriver Ziv Nevo Kulman att han ”å det starkaste fördömer denna avskyvärda förolämpning, som är respektlös mot minnet av Anne Frank”.

https://twitter.com/JudiskaUngdom/status/1580918827633692674

Stängs av

På lördagen meddelade SD att hon tas ur tjänst.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli Björkman i ett mejl till Expressen.

Senare kommer beskedet att hon också stängs av från Riks.

– Hon är avstängd nu så det får avgöras i veckan vad som kommer att ske. Det är ett personalärende så jag vill inte kommentera mer än det som är sagt, säger Riks ansvariga utgivare Dick Erixon till Aftonbladet.

Chang Frick, grundare av den alternativa nyhetssajten Nyheter Idag med koppling till SD, och panelmedlem i SVT-succén ”Invandare för svenskar”, skriver kritiskt på Twitter:

”Först 'helg seger' och nu detta. Fallenkvist uppges vara 'tagen ur tjänst'. Alltså, ska SD vara med och styra landet måste nivån höjas. Eller får de finna sig i att beskrivas som ett gäng lallande smygnassar. Och då får de behandlas därefter.”

https://twitter.com/ChangFrick/status/1581267268016963589

Svarar om kritiken

Rebecka Fallenkvist har själv svarat om kritiken i ett meddelade till Expressen. Hon inleder med att skriva att hon länge velat läsa Anne Franks dagbok, och att hon fann tiden efter valrörelsen.

På frågan om hur hon menar att Anne Frank var ”sedeslös” blir svaret:

”Boken utgör en gripande skildring av människans godhet och ondska. Den goda Anne som i de första kapitlen är som vilken ung tjej som helst, hon lever sitt liv i ro och finner ett intresse i killar (vilket jag belyste), ställs i kontrast till nazismens ondska”, skriver Fallenkvist och fortsätter:

”Min story syftade till att belysa det goda och mänskliga hos Anne - inte att förminska ondskan hon utsattes för. Några valde att misstolka min story varför jag tog ner den, jag vill inte att någon tar illa upp i onödan.”

Se mer

Klippet på Rebecka Fallenkvist sprids

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.