Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fälldin svårt sjuk: "Orkar inte mycket"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Thorbjörn Fälldin tillsammans med Maud Olofsson.
Foto: Patrick Trägårdh

Förre Centerledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin är svårt sjuk.

I en vecka har han vårdats på sjukhus för lunginflammation.

– Han är en gammal man och han orkar inte så mycket, säger Solveig Fälldin.

Thorbjörn Fälldin har efter sin politiska karriär varit aktiv på gården i Ramvik utanför Härnösand. Där har han bland annat jobbat i lugnt tempo i skogen. Men de senaste åren har hälsan vacklat. Den förre statsministern har drabbats av både kärlkramp, lunginflammation och yrsel. I tisdags tvingades han återigen åka in till sjukhuset på grund av lunginflammation.

– Han är så pass bra att han får åka hem nu, men han ska äta penicillin i två veckor, säger hans fru Solveig Fälldin.

"Mycket upprörd"

För en vecka sedan skapade Thorbjörn Fälldin rubriker när han lämnade tillbaka sin doktorshatt och ring i protest mot att Mittuniversitetets campus i Härnösand läggs ned.

– Det har gjort honom mycket upprörd, men det kommer nog ta några dagar av tillfrisknande innan han orkar tänka på det nu, säger Solveig Fälldin.

Thorbjörn Fälldin, född 1926, var Centerpartiets ordförande i 14 år – och statsminister vid två olika tillfällen på 70- och 80 talet.

Han har även haft flera andra officiella poster, utöver engagemanget inom Mittuniversitet, som till exempel styrelseordförande i Föreningsbanken och Televerket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.