Thorbjörn Fälldin tillsammans med Maud Olofsson. Foto: Patrick Trägårdh
Thorbjörn Fälldin tillsammans med Maud Olofsson. Foto: Patrick Trägårdh

Fälldin svårt sjuk: "Orkar inte mycket"

Publicerad

Förre Centerledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin är svårt sjuk.

I en vecka har han vårdats på sjukhus för lunginflammation.

– Han är en gammal man och han orkar inte så mycket, säger Solveig Fälldin.

Thorbjörn Fälldin har efter sin politiska karriär varit aktiv på gården i Ramvik utanför Härnösand. Där har han bland annat jobbat i lugnt tempo i skogen. Men de senaste åren har hälsan vacklat. Den förre statsministern har drabbats av både kärlkramp, lunginflammation och yrsel. I tisdags tvingades han återigen åka in till sjukhuset på grund av lunginflammation.

– Han är så pass bra att han får åka hem nu, men han ska äta penicillin i två veckor, säger hans fru Solveig Fälldin.

"Mycket upprörd"

För en vecka sedan skapade Thorbjörn Fälldin rubriker när han lämnade tillbaka sin doktorshatt och ring i protest mot att Mittuniversitetets campus i Härnösand läggs ned.

– Det har gjort honom mycket upprörd, men det kommer nog ta några dagar av tillfrisknande innan han orkar tänka på det nu, säger Solveig Fälldin.

Thorbjörn Fälldin, född 1926, var Centerpartiets ordförande i 14 år – och statsminister vid två olika tillfällen på 70- och 80 talet.

Han har även haft flera andra officiella poster, utöver engagemanget inom Mittuniversitet, som till exempel styrelseordförande i Föreningsbanken och Televerket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag