Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fall av mässlingen har hittats i Gävle

Här är dagens toppnyheter inrikes.
En person har insjuknat i mässlingen i Gävle.

En person som insjuknat i mässlingen har upptäckts i Gävle under tisdagen.

Det bekräftar Region Gävle i ett pressmeddelade.

– Det finns en risk för nytt fall av mässling om en person som saknar skydd träffat personen som var smittsam med mässling, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Personen som smittats av mässlingen i Gävle ska ha varit smittsam mellan 18 och 21 januari, innan insjuknandet. Det skriver Region Gävle i ett pressmeddelade där man bekräftar fallet av sjukdomen.

Regionen skriver vidare att man utfört en smittspårning med anledning av fallet.

– Det finns en risk för nytt fall av mässling om en person som saknar skydd träffat personen som var smittsam med mässling. Insjuknande kan ske från och med 25 januari till och med 8 februari, men risken för smitta är liten eftersom de flesta i Sverige har gott skydd, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Mässlingfall upptäckt i Gävle

Regionen uppmanar alla som misstänks ha smittat att först läsa på om mässlingen på Vårdguidens hemsida, och därefter kontakta vården via 1177. Potentiellt smittade personer undanbedes dock från att ta sig till en hälsocentral eller akutmottagning, på grund av smittorisken.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom, med symptom som hög feber, torrhosta, ögonirritation, ljuskänslighet och utslag på kroppen. I grava fall kan sjukdomen bli mycket allvarlig och även livshotande.

Majoriteten av svenska medborgare vaccineras mot mässlingen när de är 18 månader gamla. Därför är sjukdomen relativt sällsynt i Sverige.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Kost & Kropp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.