Foto: Jörgen Hildebrandt
 Foto: Jörgen Hildebrandt

Falkvinge: Regeringen sätter spårsändare på oss

Publicerad
Uppdaterad
I sex månader blir din mobiloperatör skyldig att spara uppgifter om var du befunnit dig.
Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, är djupt kritisk till den nya lagen som regeringen presenterade i dag.
- Medborgarna förses med spårsändare, det är en fullständig skandal, säger han.
Regeringen föreslog på torsdagen en ny lag som innebär att internet- och teleoperatörer blir skyldiga att lagra uppgifter om vem du kommunicerar med, var, när, varifrån, samt även vilken utrustning som används.
Uppgifterna ska sparas i sex månader.

Skarp kritik


Rick Falkvinge, Piratpartiets partiledare, är djupt kritisk till lagförslaget.
Han menar att lagen kommer att innebära en oacceptabel övervakning av medborgarna.
– Den politiker som för tio år sedan skulle föreslagit att alla medborgare skulle förses med spårsändare, den politikerns karriär skulle tagit slut där och då, säger Rick Falkvinge.

"Skandal"


Falkvinge syftar på att den nya lagen säger att teleoperatörerna ska spara ”varifrån”, som det heter i lagtexten, du använt din mobiltelefon.
I praktiken innebär det att när du ringer, tar emot ett sms eller surfar på din mobil kommer det att registreras från vilken plats du gör detta.
Informationen kommer sedan att sparas i sex månader.
– Det är fullständig skandal, säger Rick Falkvinge.
Rick Falkvinge menar att den nya lagen övervakar människor som står utom brottsmisstanke.
– Människor som inte står under brottsmisstanke har rätt till ett privatliv, den fundamentala rätten kastar regeringen ut genom fönstret med den här lagen.
Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli nästa år.
Till riksdagen för omröstning kommer den efter att lagrådet sagt sitt, men sannolikt innan årsskiftet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag