Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge. Foto: Robban Andersson
Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge. Foto: Robban Andersson

Falkvinge: Jag kallar mig inte feminist

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiets ledare, Rickard Falkvinge, chattade med läsarna. Läs frågorna och svaren här.
Max: Efter att ha pratat med några medlemmar känns det som att det finns vissa bristningar och onödiga konflikter som inte egentligen skulle behöva hända uppstår, troligtvis från att partiet fortfarande är väldigt ungt. Hur mår partiet internt idag, och hur ser framtida planer ut på att utveckla organisationen?
Rickard Falkvinge: Partiet har sina interna diskussioner precis som alla partier (antar jag åtminstone att andra har). Det som skiljer oss från andra är att i stort sett alla diskussioner sker öppet på nätet, och i och med det är det lätt att missta det för interna slitningar. I själva verket tycker vi jättebra om varandra. :) Konflikter är alltid nödvändiga för att en organisation ska utvecklas, och det är den som bäst argumenterar för sina idéer som driver organisationen framåt. Men visst har du rätt i att vi är en ung organisation, och dessutom en ung organisation som bryter ny mark. Vi måste testa nya saker hela tiden. Det finns en väldigt stor tolerans för just det, upplever jag, just att våga testa.

Svenne: kommer piratpartiet försöka ta sig in i riksdagen med hjälp av sverigedemokraterna, till exempel via val-allianser eller gemensamma utspel, möten?
Rickard Falkvinge: Nej, vi kommer inte att samarbeta taktiskt med sverrarna. Nu är det iofs tekniskt sett en styrelsefråga, men jag kan omöjligt se att partiets styrelse skulle ingå i en allians med de som står politiskt längst bort från oss. Det vore helt otänkbart.

Anders S: Varför är FRA-lagen, IPRED, Datalagrigsdirektivet, Telekomppaketet och ACTA så farligt?
Rickard Falkvinge: De är alla exempel på lagstiftning där staten låter andra intressen, antingen statliga eller kommersiella privata intressen, gå före grundläggande mänskliga rättigheter och medborgarrätt. För tio år sedan var det helt otänkbart att staten skulle få idén att införa en allmän avlyssning av allt som medborgarna kommunicerade (FRA-lagen) eller att privata intressen skulle få mer befogenheter än polisen (Ipred) eller att folk skulle kunna sättas i social husarrest utan förmåga att kommunicera (telekompaketet) för att ett storföretag inte tyckte om dem. Idag är det verklighet eller hotande verklighet.

Robin: Vad tycker du om förbifart Stockholm?
Rickard Falkvinge: Vi har specialiserat oss på informationspolitiska frågor, och så länge människor inte registreras när de kör på vägen, så har vi inga synpunkter på Förbifart Stockholm. Det betyder nu inte att frågan inte är viktig, för det är den, men vi känner att vi helt enkelt inte har så mycket att tillföra i den debatten.

HR: Ligger FRA+IPRED Alliansen i fatet vid regeringsförhandlingarna 2010 eller tror du på att Alliansen svänger 180 grader?
Rickard Falkvinge: Det ligger dem definitivt i fatet. Men man ska minnas att FRA-lagen lades fram av den röda regeringen (av försvarsminister Leni Björklund) och nu genomdrivs av den blå. Thomas Bodström är en av FRA-lagens starkaste försvarare i riksdagen. Det var också den förra regeringen som drev igenom teledatalagringen, att alla våra kontakter ska registreras elektroniskt för att kunna användas mot oss. Det är inte för intet som övervakningssamhället börjat kallas "Bodströmsamhället". Alla sju riksdagspartier idag är medskyldiga till övervakningslagarna; alla har suttit i regering eller varit regeringsstöd, antingen när de lades fram eller när de drevs igenom.

Hans J: "Lex Black Internet" och avstängningen av PirateBay. Behövs inte Piratpartiet längre nu?
Rickard Falkvinge: Piratpartiet slutar att behövas när det är självklart att vi kan kommunicera fritt, anonymt och oavlyssnat, när det är självklart att man inte behöver vara rädd för repressalier för sina åsikter, och när det är självklart att medborgarrätter är viktigare än kommersiella intressen. Vägen dit är lång. Men varje väg börjar med ett steg framåt.

Sara: Är du feminist? Skulle piratpartiet kunna tänka sig att driva feministiska frågor i Riksdagen?
Rickard Falkvinge: Vi driver informationspolitiska och medborgarrättsliga frågor. Jag kallar mig inte feminist. Jag kallar mig medborgarrättsaktivist.

Anders Wengelin: När frågan om ojämställdhet och sned könsfördelning slängs på piratpartiet brukar svaret lyda "vi har inget jämställdhetsproblem för alla tjejer i partiet känner sig välkomna". Ändå är de bara 13 %. Erkänner piratpartiet ett strukturellt jämställdhetsproblem? Finns förklaringen i den interna kulturen? Och vad gör ni åt det?
Rickard Falkvinge: Det är absolut ett problem. Inte för att se politiskt korrekt ut, utan helt enkelt för att alla organisationer fungerar bättre om det finns en mångfald av infallsvinklar i organisationen. Förklaringen finns inte i den interna kulturen, utan i vårt ursprung -- vi kommer inte från en manskultur, utan från en viss yrkeskår: tekniker. Det var teknikerna, som yrke, som först upptäckte vad som håller på att hända och vad som måste göras. Den yrkeskåren har en viss demografi, med en kraftig slagsida åt män -- titta på vilken teknisk högskoleutbildning som helst. Med det sagt, så arbetar vi aktivt på att få in en bättre mångfald, och i styrelse och på EU-valsedeln (till exempel) så låg fördelningen inom 40-60.

Sven: Hur kan du förespråka att det är okej att dela med sig av upphovsrättsskyddat material till alla på internet? Betyder det att jag skulle kunna kopiera konstverk och sälja dem vidare utan att jag gör intrång i upphovsrätten?
Rickard Falkvinge: Du kan i stor utsträckning redan idag kopiera konstverk och sälja dina kopior utan att göra intrång i upphovsrätten. Det mesta som vi betraktar som konstverk har upphovsrätten gått ut på. Det är inte svårt att förespråka att brevhemligheten och grundläggande mänskliga rättigheter ska gälla även på internet. Idag är Internet lite av ett laglöst land, där inga medborgarrätter behöver respekteras. Det vi kräver är att samma lagar ska gälla på nätet som utanför nätet.

Yasmin: Är det större risk att invandrare avlyssnas av FRA?
Rickard Falkvinge: Det kan jag bara spekulera i, så jag ska låta bli att svara eftersom jag inte vet.

Johan: Piratpartiet gjorde ju väldigt mycket reklam i visa orter så som t.ex. Kopparberg men inte i alla städer. Kommer ni satsa mer på att synas?
Rickard Falkvinge: Var vi syns mycket och syns mindre beror mycket på var det dyker upp eldsjälar. I större städer finns det alltid ett bra aktivistunderlag (vi är 17000 aktivister över hela landet och drygt 700 funktionärer), men vi försöker alltid synas så mycket som våra aktivister och funktionärer har energi till. Av naturliga skäl -- alltså för att vi är störst där -- så blir det mer synlighet på högskoleorter som Uppsala, Lund, Umeå och Linkeboda.

Karl-Anton: Vilken var den senaste olagliga nedladdningen du gjorde på internet?
Rickard Falkvinge: Heh. :) Fråga mig igen efter valet 2010.

Izak: Vilka skulle du røsta på ifall inte PP fanns?
Rickard Falkvinge: ...svår fråga. Jag gör ingen hemlighet av att jag har en blå bakgrund. Men den här mandatperioden tycker jag att det borgerliga blocket har svikit precis varenda ett av de värden, som gjorde att jag en gång röstade på dem. Jag menar, massavlyssning!? Jag vet faktiskt inte.

Lina: Ska ni hålla några fler demonstrationer så man kan komma och ställa frågor? Eller vart kan man gå?
Rickard Falkvinge: Vi har relativt ofta någon form av tillställningar, om än bara interna möten. Du kan se mer när det händer något stort på partiets framsida (http://www.piratpartiet.se) och är alltid välkommen att ta kontakt med oss i vårt forum (http://forum.piratpartiet.se) eller i vår chatt (http://www.piratpartiet.se/chatta_med_piratpartiet_pa_irc).

Jepp: Brukar du åka tunnelbana, Rickard? Eller har du bil med en registreringsskylt? HAr du ett kontokort? Ett personnummer? Tankar du bilen? Brukar du handla mat i mataffärer? Då har du utsatt dig för större kränkningar än FRA och IPRED någonsin kommer att kunna utsätta dig för. Varför accepterar du tyst denna form av grov våldtäkt av den personliga integriteten när du sparkar bakut av en digital klapp på kinden?
Rickard Falkvinge: Det är en väldigt stor skillnad på att observeras när jag är utomhus -- då kan jag trots allt ses av många personer hela tiden -- och att någon kan se vad jag gör i mitt eget sovrum när jag har stängt dörren bakom mig. Att det dessutom är staten som står för integritetskränkningen i det senare fallet, gör saken än allvarligare. Det handlar om gränsen mellan offentligt och privat. Är man utomhus, kan man observeras. När man sitter hemma och konverserar med vänner, oavsett om det sker över telefon, brevledes eller på nätet, så har man rätt att förvänta sig ett privatliv.

Karl-Anton: Hur ofta laddar du ner filmer från nätet?
Rickard Falkvinge: Här är en bra film som går att ladda ner: http://www.ich-bin-pirat.de/ Det är en reklamfilm för tyska Piratenpartei, som de försöker få ihop pengar för att köra på TV nu. De har sin motsvarighet till riksdagsval den 27 september. Ställ frågan igen efter valet 2010. :)

Anonymous artis: Jag är författare och musiker. Vad är det som gör att du kräver att få ta del av mina ord och sånger utan att jag får betalt för det?
Rickard Falkvinge: Vad är det som gör att du kräver att få öppna mina brev och läsa dem för att kontrollera att jag inte skickar något som du inte tycker att jag ska få skicka?

Conny: Det pratas mycket om att ni ska följa den gröna gruppens ståndpunkter i frågor ni inte tar ställning i, men partierna i den gröna gruppen är inte alltid överrens. Vad gör ni vid sådana tillfällen?
Rickard Falkvinge: Det är inte alltid självklart. Vi har en vågmästarstrategi där vi säger, att om den vi stödjer (i det här fallet gröna gruppen) förväntar sig att vi ska rösta på ett visst sätt i frågor som inte är våra, så gör vi det. Säger de "gör vad ni vill", så måste vi göra det vi fått mandat att göra. I första hand, så försöker vi tolka utifrån vårt principprogram. I sista hand antar jag att vi skulle avstå.

en tänkare: om all fildeling blir grattis hur ska då filmproducenterna få in pengar för att skapa nya filmer??
Rickard Falkvinge: För det första, så är det inte ett problem. Hollywood hade sitt bästa år någonsin 2008, och det är efter att fildelning har funnits i tio år. För det andra, så går medborgarrätterna före varje form av kommersiell verksamhet i vilket fall; även om de inte skulle kunna göra filmer, så vore brevhemligheten fortfarande viktigare. För det tredje, så finns det alltid entreprenörer som hittar sätt att tjäna pengar på en fri marknad (och dagens upphovsrättslobby har i stället bestämt sig för att bita sig fast i 1980). För det fjärde, så är det inte alls säkert att det är film som är morgondagens underhållningsform: bara under 1900-talet, så har cabaré, operett, TV, radio, film och datorspel kommit eller gått. Jag skulle vara väldigt förvånad om inte "film" hade samma gammaldags klang som "operett" om några tiotals år. Det finns inget egenvärde i att skydda en viss kulturform, när kulturen naturligt förändras och utvecklas.

David Bergström: Hejsan. Vart tror du PP har störst chanser? Landstingen, kommunerna eller riksdagen?
Rickard Falkvinge: Jag spekulerar: jag tror vi kommer att få störst stöd i riksdagen, men att vi har större chans att vinna platser i kommunerna, eftersom där saknas fyraprocentspärr. Anledningen till att jag tror att vi får störst stöd i riksdagsvalet är för att det är tydligare där på vilket sätt de informationspolitiska frågorna är strategiska för Sveriges framtida utveckling. Vi har precis börjar analysera informationspolitik i ett kommunperspektiv.

Bosse: Pirater tar från de rika, i Sverige tar de rika från de fattiga. Vilken falang kommer Piratpartiet att tillhöra?
Rickard Falkvinge: Falangen som garanterar din rätt att uttrycka dina åsikter utan att vara rädd för repressalier.

David Bergström: Tycker du att man bör jämföra piratrörelsen med miljörörelsen i början på åttiotalet?
Rickard Falkvinge: Ja, absolut! Det finns massor av paralleller. Om du vill titta i en kristallkula hur piratrörelsen ser ut om tio år, så är mitt stalltips att titta på hur miljörörelsen och miljöpartierna växte fram, på precis samma sätt som piratpartierna växer fram nu.

Henrik Larsson: Varför tror du så många har svårt att särskilja partiets åsikter med dina personliga som du tex framför på din blogg? Och kan det inte ibland bli svårt för läsaren att avgöra när du skriver om en personlig åsikt eller en av partiets just där?
Rickard Falkvinge: Jättebra fråga. Jag skrev ett blogginlägg om precis det för bara någon timme sedan där jag resonerar kring frågeställningen, du hittar det blogginlägget här: http://rickfalkvinge.se/2009/09/04/partiledarintervju-i-expressen-chat-kl-13/ I korthet handlar det om att vi har börjat agera som mångfacetterade människor hela tiden de senaste åren -- nästa generations partiledare hänger på Facebook och har massor av festbilder på sig publicerade, som Tage Erlanders generation skulle flugit i taket över och stannat där. Vi lever i en brytningstid där det blir mer och mer uppenbart att vi är privatpersoner, föräldrar, yrkesmänniskor, fotbollsfans, och mycket annat -- samtidigt och hela tiden.

Svenneq: Jag tycker inte er uppfattning om patent diskuterar lika mycket som de andra delarna av ert partiprogram. Är patentdiskussionen för svår att ta tag i, vill folk bara ha fri fildelning?
Rickard Falkvinge: Ja, den är svår. Det är lättare att förklara de andra delarna. Personligen tycker jag det är tråkigt, för patentfrågan är det som upprör mig mest. Pfizer drev igenom ett globalt handelsavtal, som hindrar människor i tredje världen att tillverka mediciner åt sin egen befolkning utifrån råvaror de har, med metoder de känner till, i fabriker de redan har byggt. Därför, eftersom Pfizer med flera drev igenom det här, så dör tusentals människor varje dag -- för att de inte längre FÅR tillverka mediciner. Det gör mig otroligt upprörd, men det är en fråga som inte speciellt många vill diskutera. Det tycker jag är tråkigt, utifrån vad som engagerar mig personligen.

Anders S: Staten vill ju bara skydda oss, är inte övervakningen befogad? Man får ju fast alla brottslingar.
Rickard Falkvinge: På 1930-talet var det kriminellt att vara homosexuell. Om du var född homosexuell, så var du kriminell per definition. Om man hade kunnat "få fast alla brottslingar" då, på samma sätt som man kan bara idag, så hade homosexualitet fortfarande varit kriminellt -- för det hade inte funnits någon som vågat organisera sig och prata om mänskliga rättigheter och sexuellt likaberättigande. Vidare; staten tvångssteriliserade svenska medborgare i tiotusental, och det var något som pågick ända in på 1970-talet. "Hon är nog lite lågbegåvad, vi steriliserar henne för hennes eget bästa." Så god är staten. Det är katastrofalt för ett samhälle att prioritera brottsbekämpningseffektivitet framför medborgarrätter. Det här är bara två exempel.

kent: Du säger: "Det vi kräver är att samma lagar ska gälla på nätet som utanför nätet." Intressant svar, eftersom det går emot allt annat PP säger. Vet du vad du gör?
Rickard Falkvinge: Det går inte alls emot det som Piratpartiet säger. Vi kräver att brevhemlighet, meddelarskydd, budbärarimmunitet och andra mänskliga rättigheter gäller både på nätet och utanför nätet. Här är en lite längre utläggning av det ämnet: http://rickfalkvinge.se/2008/12/21/vi-kraver-samma-regler-pa-som-utanfor-natet/

Oskar Persson: När insåg du på riktigt att Piratpartiet verkligen skulle ha en chans att påverka någoot och inte bara bli ett randfenomen?
Rickard Falkvinge: När jag kom hem från jobbet den 2 januari 2006 (partiets hemsida kom online kvällen innan), och det redan fanns 300 personer som väntade på mig i en IRC-kanal för att sätta igång med arbetet, och de 2000 signaturerna som jag hade satt som mål att nå på sex veckor redan var uppfyllda. Det bara detonerade, redan dag ett.

Disto: Har för mej att du sagt att ni inte är för illlegal nedladdning utan "bara" vill värna om integriteten på nätet. Varför kallar ni er i så fall Piratpartiet? Signalerar inte det en direkt koppling till Piratverksamhet på nätet som förknippas med just illegal nedladdning?
Rickard Falkvinge: Vi skulle kallats Piratpartiet oavsett om vi kallade oss det själva eller inte. Men Piratbyrån hade redan gått före oss och etablerat vad piratpolitik var för något, så namnvalet var solklart. Det var inte fråga om att grunda ett parti och fundera på vad det skulle heta; det var fråga om att grunda Piratpartiet. Spanska Partido Pirata uttryckte det bäst: "Antingen kallar vi oss själva Piratpartiet och förklarar vad det står för, eller så kallas vi Piratpartiet ändå, och då kan vi inte påverka vad namnet står för."

Joakim: Hej Rickard, hur många procent av rösterna räknar du med att PP får efter riksdagsvalet? Jag är en av dem som utan någon som helst tvekan röstar på PP. Keep up the good work.
Rickard Falkvinge: Det är jättesvårt att bedöma. Om man kollar på Europavalet, så var det ingen som trodde ett år innan valet att vi hade skuggan av en chans (ja, utom vi själva då, som visste att det här skulle gå att genomföra). Jag säger som jag sade på valvakan den 7 juni: "Allt över fyra komma noll noll procent är en politisk sensation." Jag är övertygad om att det går, men lika övertygad är jag om att det kommer att krävas massor av hårt arbete. Tack för ditt beröm, stöd och förtroende!

J: Tror du inte att ni skulle få ett större väljarstöd om ni skaffade er en politik även inom andra områden, och tog ställning på höger-vänsterskalan?
Rickard Falkvinge: Till att börja med är vi aktivister som har samlats kring ett visst fokusområde, nämligen informationspolitik, och om vi skulle sprida oss utanför det, så skulle grupperingen falla sönder och fraktionera. Vi är beroende av att vi har sett varandra i ögonen och sagt, "Vi tycker olika saker i massor av ämnen. Men vi är också överens om att mänskliga rättigheter är så viktigt, att vi lägger allt det som vi är oense om åt sidan, och jobbar bara för mänskliga rättigheter." Dessutom är vi inte ute efter väljarstöd i första hand, utan politiskt inflytande. Ifall vi låste oss vid att stödja endera sidan, så skulle vi kunna få 25 eller 35 procents stöd utan att ha en enda millimeters inflytande: om vi redan lovat att vi ska stödja en viss regering, så behöver de ju inte ge oss något.

Hjultomten: För mig är frågan om avlyssning viktigare än den om fri fildelning. Tror du att ert namn är ett problem? Att det skulle vara lättare att få fler väljare om ni hade ett annat namn?
Rickard Falkvinge: Jag hade inte suttit här och chattat idag som partiledare för ett seriöst betraktat utmanarparti om vi inte hade hetat Piratpartiet från början. Det behövdes ett namn som stack ut och som snabbt förmedlade ungefär vilken politik vi hade. Vi har inte styrkan att byta namn, heller, så frågan är ganska hypotetisk. Och även om vi kunde, så är det ganska osannolikt att vi ville, eftersom det skulle signalera att vi hade bytt politik. :)

Igen: Jag ser internet som ett köpcentrum som alla får besöka - frivilligt. På eget ansvar! Det är varken en skyldighet eller mänsklig rättighet. I köpcentrumet kan vi få de senaste nyheterna, träffa vänner, kommunicera och köpa allt mellan himmel och jord - men vi äger inte köpcentrumet! Vi äger bara rätten att frivilligt uppehålla oss inom köpcentrumets väggar och tak. Vi kan inte kräva att en viss butiks produkter ska vara gratis. Vi kan inte heller kräva att vissa butiker ska stänga av sina övervakningssystem. Vi är fria att gå ut från köpcentrumet om det inte passar. Ur detta perspektiv - kan du då förstå att många människor uppfattar det du och Piratpartiet sysslar med - som anarki?
Rickard Falkvinge: Jag kan förstå synsättet, men i praktiken är internet inte en plats där det är frivilligt att vara. Det är en absolut förutsättning för att studera, umgås, arbeta, söka jobb, ha kontakt med myndigheter, söka information, och överlag vara en del av samhället idag. Även om man inte äger det, så ska det vara en neutral plats, som inte gynnar någon part eller stänger ute någon annan. Att ha en fri (inte gratis, utan fri som i ocensurerad) uppkoppling till nätet måste betraktas som en mänsklig rättighet, eftersom det är en förutsättning idag för att vara en samhällsdelaktig medborgare.

Persan: Tror du att det är en kommande trend att det "föds" fler så kallade "enfråge" - partier ?
Rickard Falkvinge: Det är en vanlig myt att yngre människor idag inte är så intresserade av politik. Sanningen är raka motsatsen: yngre idag är mer politiskt engagerade än någonsin, bara på ett annat sätt. Man engagerar sig i specifika frågor eller frågeområden, men tanken på att ingå i ett politiskt kollektiv är något svalare än en snöstorm på Antarktis. Så ja, jag tror att vi kan visa att det här går att göra. (Det har vi i mångt och mycket redan visat.) Då tror jag också att vi kan få en nytändning av en ny sorts politiskt tänkande. Det vore bara positivt, även om jag inte instämde i de idéer som skulle komma fram.

Karl: I London har man ökat antalet uppklarade brott, med hjälp av övervakning är inte det bra?
Rickard Falkvinge: Det gjorde man i Östtyskland också, var det bra där också? Det är inte med automatik bra för ett samhälle att brottsbekämpningen är effektiv. Ta som exempel att homosexuella var kriminella (ja, faktiskt) omkring 1930 i Sverige. Hade det varit bra om man hade kunnat bura in alla dem? Eller var det bra att lagarna gick att ifrågasätta, så att vi såhär i efterhand kan fråga oss vad de hade för hemsk människosyn då?

Ganja: Vad tycker ni om legalisering av cannabis för medicinskt bruk, alternativt coffeeshopmetoden som i Holland?
Rickard Falkvinge: Vi tar inte ställning till frågor utanför det informationspolitiska fältet. Så vi stannar vid att det är positivt att du kan ställa frågan anonymt i ett av Sveriges större medier utan att vara rädd för repressalier. :)

Jonas: Varför är piratpartiet emot förslaget att man får betala en månadssumma för att ladda ned upphovsrättsskyddat material ?
Rickard Falkvinge: Många skäl. Ett av de enklaste är att det bara är en må-bra-åtgärd som inte på något sätt tar hänsyn till att saker har förändrats i grunden. Den svarar inte på den viktigaste frågan: "Vem ska kompenseras för vad, på vilket sätt, och hur ska det mätas?". Det är jättelätt att säga "då kompenserar vi med lite pengar", men det är inte vägen mot framtiden. Jämför med kassettavgiften (som vi förresten också vill avskaffa), där hobbymusiker har fått betala en skatt till listettorna. Det är inte heller vägen till en rikare kulturell mångfald. Och som slutkläm skulle jag vilja se de som försvarar de förslagen när porrindustrin kommer fram och vill ha en tredjedel av kakan, eftersom mycket av det som fildelas är porr. :)

Klasse F: Hur kommer ni att prioritera mellan era stora frågor om ni tvingas välja? FRA, IPRED, legalisering av fildelning, med mera. Hur kommer det urvalet att ske?
Rickard Falkvinge: Hmm, det är en ganska stor och komplicerad fråga. Vi har varit tydliga med att vi inte kan ingå i en koalition över huvud taget som kränker medborgarrätter; då är det inte längre fråga om att prioritera, utan då måste vi förkasta budet, även om det går oss delvis till mötes. Vi kan aldrig låta oss själva hamna i situationen där vi prioriterar att sitta i regeringsstöd framför att rädda och säkra medborgarrätterna (som vissa av partierna i riksdagen gjort...). Men om vi antar att vi hamnade i frågeställningen mellan myndighetstransparens och privatlivsskydd, till exempel i en domstolsförhandling (där domstolens handlingar måste vara offentliga för att medborgare ska kunna se att statens maktmedel inte missbrukats, samtidigt som de handlingarna innehåller privata detaljer) så hamnar vi i situationen där våra frågor krockar. Ytterst skulle partistyrelsen få ta ställning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag