Rick Falkvinge valtalar vid Expressens valstuga 2010. Foto: Cornelia Nordström
Rick Falkvinge valtalar vid Expressens valstuga 2010. Foto: Cornelia Nordström

Falkvinge avgår

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiets ledare Rick Falkvinge avgår efter fem år och lämnar över partiledarskapet till Anna Troberg, som i dag är partiets vice partiledare.
- Jag har alltid sagt att man aldrig ska ha samma jobb längre än i fem år, för då stagnerar man, säger han.
På sin blogg och i en direktsändning via Bambuser tillkännagav Piratpartiets Rick Falkvinge på lördagen att han avgår som partiledare. Efterträdare som partiledare blir Anna Troberg som i dag är partiets vice ordförande.
På sin blogg skriver Falkvinge att de gångna åren har varit fantastiskt roliga, men också jobbiga. Vidare anger han fler skäl till sin avgång, och en av dem är den i Falkvinges tycke osunda kulturen inom partiet.
- Jag vill inte säga för mycket för jag inte vill ge ytterligare uppmärksamhet till det här. Men jag kan säga så mycket att jag är oerhört förvånad över att vad som helst verkar tillåtas i ett ledningsrum.
Rick Falkvinge ska sitta kvar i partiledningen, men ägna den mesta tiden åt att resa runt i världen och hålla föredrag.
- Jag har tidigare tvingats tacka nej till många inbjudningar för att vi inte hade kapacitet att komma. Nu ska jag acceptera dessa inbjudningar och resa runt och prata med folk om informationspolitik och nätverksbyggande, säger han.

Ett mandat i EU-parlamentet

Rick Falkvinge skapade den första januari 2006 en hemsida kallad www.piratpartiet.se. På bara några månader lyckades Falkvinge få ihop tillräckligt med medlemmar och röster för att kunna registrera Piratpartiet formellt hos Valmyndigheten. I riksdagsvalet 2006 blev man det tredje största partiet utanför riksdagen.
Den stora framgången kom dock i parlamentsvalet till EU 2009 då man efter FRA-debatten lyckades få 7,1 procent av rösterna och ett av 18 svenska mandat i parlamentet.
En plats som Christian Engström tog.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag