Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falkehed: "En seger av historiska mått"

Foto: MICHEL SPINGLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MOUSSE/TEAM B / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

Frankrikes president Emmanuel Macrons parti En Marche ser ut att gå mot en storseger enligt de första vallokalsundersökningarna i parlamentsvalet.

– Det är en seger av historiska mått, säger Expressens korrespondent Magnus Falkehed.

Samtidigt ser det ut att bli ett förnedrande nederlag för Le Pens Front national.

De första sista siffrorna visar på 32,9 procent av rösterna och troligen över 400 platser i parlamentet. Vad säger siffrorna?

– Det här var de högsta prognoserna man kunnat hoppas på. Det är ett komplicerat valsystem, men det ser ut som att man kommer upp långt över vad de behöver för en egen majoritet. Naturligtvis är det en storseger, säger Magnus Falkehed i Expressen TV efter den första vallokalsundersökningen.

 

LÄS MER: Så tar presidenten upp kampen mot IS

 

"Ett förnedrande nederlag för Le Pen"

Samtidigt som Macrons rörelse La République En Marche går starkt framåt ser andra partier ut att backa rejält i parlamentsvalet.

– Det är intressanta siffror. Det regerande socialistpartiet har sjunkit ner till knappt 10 procent. Front national ligger nere på tre kandidater, de hade hoppats på tio gånger fler minst. Det här ett förnedrande nederlag för Marine Le Pen. Det är ett slags klusterbomb där kartan helt har ritats om, säger Magnus Falkehed.

 

LÄS MER: Paret revolutionerar den politiska stilen 

 

Historisk seger

Än är inte det slutgiltiga resultatet inne, men enligt Magnus Falkehed är det tydligt var siffrorna pekar.

– Det här kommer fortfarande pågå en vecka till, då får vi se om siffrorna håller i sig. Den stora linjen är helt klart, det här är en seger av historiska mått i den franska politikensäger, En Marche är ett parti som inte existerade för ett drygt år sedan, Magnus Falkehed.

 

LÄS MER: Emmanuel Macrons rörelse gör ny succé