Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fakta om mordet på Heléne

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Heléne Fossmo, 27, dog den 18 december 1999 i badrummet i familjens villa i Knutby. Polisutredningen lades ned efter att rättsläkaren fastslagit att döden var naturlig.

Åtalet

 Helge Fossmo åtalas som misstänkt för att ha "berövat sin hustru Heléne Fossmo livet genom att med våld tillfoga henne brott på skallbenet". Åklagaren hävdar att han slog hennes mot badkarskranens blandare.  Hon avled i samband med skallskadan och blödningar som sannolikt kvävde henne.

Bevisen

 När Heléne Fossmo avled hade hon stora mängder av ett smärtstillande medel i kroppen. Helge Fossmo hade tillgång till ett läkemedel av samma typ. Han har enligt ett vittne haft en tom burk i sitt sovrum. Burken försvann efter det att Heléne Fossmo avled. Flera vittnen ska höras om att Helge Fossmo berättat om en dröm där han hittat sin hustru död i badkaret. Åklagaren har också kopia av ett förfalskat obduktionsprotokoll där Helge Fossmo tagit bort uppgiften att hustrun var drogad när hon dog.

Försvaret

 Försvarsadvokaten Ola Nordström menar att åtal aldrig borde ha väckts och att åklagarens utredning är "under all kritik". - Det finns inget som stöder åklagarens uppfattning att någon berövat den första hustrun livet, säger han. Ola Nordström kommer att kalla två läkare som i utlåtande till åklagaren hävdat att det kan ha varit en olycka och inte mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.