Fairtrades vd Zerne misstänks för ekobrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKA FÖRHÖRAS. Fairtrades vd Morgan Zerne, 40, misstänks för otillbörlig marknadspåverkan.
Foto: LINUS HALLGREN/FAIRTRADE

Morgan Zerne, 40, har LO:s och Svenska kyrkans uppdrag att verka för schysstare marknadsvillkor. Nu misstänks Fairtrades vd själv ha tjänat pengar genom olagliga marknadsmetoder.

- Jag vet inte vad som gått galet, jag förvaltar bara mina pensionspengar, säger Morgan Zerne.

Han är den före detta börsmäklaren som gjort karriär inom rättvisebranschen. 2009 rekryterades han till vd-posten för Rättvisemärkt AB, ett företag som sedan dess bytt namn till Fairtrade AB.

Förbud mot barnarbete

Högre minimilöner för utländska jordbrukare, förbättrad miljö, demokratifrämjande och förbud mot barnarbete är några av de frågor som Morgan Zerne driver.

Men nu misstänker Ekobrottsmyndigheten att Fairtrade-vd:n inte har rent mjöl i påsen. Kammaråklagare Olof Kronlund har inlett förundersökning om brott.

"Zerne är misstänkt för otillbörlig marknadspåverkan i Stockholm i januari 2014", skriver åklagaren till Stockholms tingsrätt och begär att en offentlig försvarare förordnas.

Ägarna var ovetande

Morgan Zerne är kallad till förhör den 3 juni. I går hade han ännu inte informerat Fairtrades ägare - däribland LO-facken och Svenska kyrkan - om misstankarna.

När Expressen ringer är Zerne fåordig.

- Ja, jag vet inte om det här är något jag vill prata med dig om innan jag vet vad det är som gått galet, säger han.

Vad tror du själv kan ha gått galet?

- Jag tänker inte spekulera i det innan jag träffat polisen. Det får vi se.

Senare under samtalet säger Morgan Zerne att misstankarna eventuellt kan röra hans pensionspengar, som han bland annat investerat i aktier.

- Om det är så att min depå på något sätt har gjort en affär med, vad vet jag, min frus tjänstepensionsdepå ... jag vet inte, säger han.

Upp till styrelsen

I nuläget tror Morgan Zerne inte att misstankarna riskerar att skada förtroendet för Fairtrade.

- Men det får styrelsen givetvis ta ställning till när de vet mer om vad det här handlar om.

Fairtrade

Certifierar produkter från fattiga länder. Ska bland annat garantera att odlare och arbetare inte utnyttjas ekonomiskt och att produktionen inte skadar miljön.

Ägs av bland LO-facken, Finansförbundet och Svenska kyrkan.

Omsatte år 2012 15,8 miljoner kronor och gjorde drygt 2 miljoner kronor i vinst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.