SKA FÖRHÖRAS. Fairtrades vd Morgan Zerne, 40, misstänks för otillbörlig marknadspåverkan. Foto: LINUS HALLGREN/FAIRTRADE
SKA FÖRHÖRAS. Fairtrades vd Morgan Zerne, 40, misstänks för otillbörlig marknadspåverkan.  Foto: LINUS HALLGREN/FAIRTRADE

Fairtrades vd Zerne misstänks för ekobrott

Publicerad

Morgan Zerne, 40, har LO:s och Svenska kyrkans uppdrag att verka för schysstare marknadsvillkor. Nu misstänks Fairtrades vd själv ha tjänat pengar genom olagliga marknadsmetoder.

- Jag vet inte vad som gått galet, jag förvaltar bara mina pensionspengar, säger Morgan Zerne.

Han är den före detta börsmäklaren som gjort karriär inom rättvisebranschen. 2009 rekryterades han till vd-posten för Rättvisemärkt AB, ett företag som sedan dess bytt namn till Fairtrade AB.

Förbud mot barnarbete

Högre minimilöner för utländska jordbrukare, förbättrad miljö, demokratifrämjande och förbud mot barnarbete är några av de frågor som Morgan Zerne driver.

Men nu misstänker Ekobrottsmyndigheten att Fairtrade-vd:n inte har rent mjöl i påsen. Kammaråklagare Olof Kronlund har inlett förundersökning om brott.

"Zerne är misstänkt för otillbörlig marknadspåverkan i Stockholm i januari 2014", skriver åklagaren till Stockholms tingsrätt och begär att en offentlig försvarare förordnas.

Ägarna var ovetande

Morgan Zerne är kallad till förhör den 3 juni. I går hade han ännu inte informerat Fairtrades ägare - däribland LO-facken och Svenska kyrkan - om misstankarna.

När Expressen ringer är Zerne fåordig.

- Ja, jag vet inte om det här är något jag vill prata med dig om innan jag vet vad det är som gått galet, säger han.

Vad tror du själv kan ha gått galet?

- Jag tänker inte spekulera i det innan jag träffat polisen. Det får vi se.

Senare under samtalet säger Morgan Zerne att misstankarna eventuellt kan röra hans pensionspengar, som han bland annat investerat i aktier.

- Om det är så att min depå på något sätt har gjort en affär med, vad vet jag, min frus tjänstepensionsdepå ... jag vet inte, säger han.

Upp till styrelsen

I nuläget tror Morgan Zerne inte att misstankarna riskerar att skada förtroendet för Fairtrade.

- Men det får styrelsen givetvis ta ställning till när de vet mer om vad det här handlar om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag