Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fadimes kusin gripen misstänkt för knivmord

Den 45-årige mannen anhölls på söndagsmorgonen, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat en 55-årig man kvällen innan.
Foto: Privat
För 14 år sedan erkände han mordet på sin kusin Fadime Sahindal – men dömdes i stället för att ha ljugit i rätten för att ha försökt skydda hennes pappa.
Foto: Malmöbild / Scanpix" / MALMÖBILD SCANPIX SWEDEN
En 45-åring man sitter anhållen misstänkt för att ha hedersmördat sin exfrus nya sambo i Bollnäs.
Foto: Läsarbild
En 45-årig man är anhållen, misstänkt för mord.
Foto: Åsa Asplid
Fadime Sahindal.
Foto: Marcus Engström

En 45-åring man sitter anhållen misstänkt för att ha hedersmördat sin exfrus nya sambo i Bollnäs.

Vid flera tillfällen har paret ansökt om kontaktförbud efter dödshot från mannen - men nekats.

Det är inte första gången som mannen blir omskriven för hedersvåld.

För 14 år sedan erkände han mordet på sin kusin Fadime Sahindal – men dömdes i stället för att ha ljugit i rätten för att ha försökt skydda hennes pappa.

Den 45-årige mannen anhölls på söndagsmorgonen, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat en 55-årig man kvällen innan.

Mordet är kulmen på ett hedersdrama som har pågått under de senaste åtta åren, enligt uppgifter till Expressen. 45-åringen var fram till den tidpunkten gift med en kvinna som då valde att skilja sig från honom. 

Under de senaste åren har hon bott tillsammans med den 55-årige mannen. Paret har vid flera tillfällen fått ta emot dödshot från mannen och så sent som förra året dömdes mannen för olaga hot. Då kunde kvinnan och två socialsekreterare vittna om att mannen hotat att döda hennes bröder, dricka blod och sedan ta sitt eget liv. Påföljden blev 80 dagsböter.

– Han har hotat både henne och familjen flera gånger, vilket polisen inte har tagit på allvar, berättar en nära anhörig till kvinnan.

– Han har sagt klart och tydligt att han inte kan döda henne eftersom hon är mamma till hans barn. Då ska han i stället skada de i hennes närhet som hon tycker om mest.

Polishuset i Bollnäs där den misstänkte nu sitter.
Foto: Åsa Asplid

Har begärt kontaktförbud

Vid två tillfällen de senaste åren har paret begärt kontaktförbud för mannen, men nekats av åklagare.

På lördagskvällen misstänks gärningsmannen ha varit maskerad och väntat utanför parets hus i Bollnäs. Bara minuter efter att kvinnan kom hem ska han ha brutit sig in i huset och gått till ursinnig attack mot hennes sambo som låg och vilade på soffan. Knivdådet ska ha bestått av flera hugg mot flera delar av kroppen, framför ögonen på den misstänkte gärningsmannens dotter, enligt uppgifter till Expressen.

Efter attacken ska mannen ha sprungit ut ur huset. En och en halv timme efter larmet kom greps han under odramatiska former utomhus i närområdet.

Den nära anhöriga till kvinnan, som själv har blivit hotad av mannen, säger:

– Det har med heder att göra för hans del. Han klarade inte av att hon var med en man som kunde behandla henne på ett bättre sätt, som tog hand om barnen på ett bättre sätt. Som klarade av allt som han inte klarade av.

Mordet är kulmen på ett hedersdrama som har pågått under de senaste åtta åren, enligt uppgifter till Expressen.

Tog på sig skulden för mordet på Fadime

Det är inte första gången som 45-åringen är omskriven för hedersrelaterad brottslighet.

För 14 år sedan erkände han det uppmärksammade mordet på sin kusin Fadime Sahindal som mördades 2002. Fadime, som vid tidpunkten för sin död var 26 år gammal, hade växt fram som ett språkrör för invandrade kvinnor som drabbades av en destruktiv hederskultur. Inför mordet hade både hennes far och hennes bror dömts för att ha hotat henne för att ha anammat en västerländsk kultur. Hennes liv tog slut när hon blev skjuten i huvudet med två skott i sin systers lägenhet.

Under rättegången - där Fadimes pappa stod åtalad - trädde den då 31-årige kusinen fram och tog på sig skulden för mordet. Rättegången fick tillfälligt avbrytas men i slutändan fästes ingen vikt vid erkännandet. Rätten slog fast att kusinen hade gett ett falskt erkännande för att skydda sin morbror, Fadimes pappa, Rahmi Sahindal. Pappan dömdes senare till livstids fängelse och kusinen för skyddande av brottsling.

Efter lördagskvällens knivmord är familjen i chock, berättar hennes nära anhörig som har träffat dem på sjukhuset.

– Hon måste få hjälp. Barnen måste få hjälp. De är helt förstörda.

Om sambon säger den anhöriga:

– Han var till hjälp för alla. Han var ganska ensam och kom in i en stor släkt som hade mycket kärlek. Vi accepterade honom. Vår släkting har haft det väldigt bra efter att tidigare ha befunnit sig i ett helvete.

Ida Hultgren, 38, barnskötare, Bollnäs– Det är tragiskt att det ska behöva gå så här långt. Det första man tänker är att det är skrämmande, men det har hänt ganska mycket otäcka saker här i trakten.
Foto: Douglas Ädel
Katarina Eklöf, 43, säljare och Johan Eklöf, 50, snickare, Bollnäs– Det är alltid en tragedi, både för familjen till den som dödats och till den som dödade - men det första som slog oss båda två är att barnen blev vittne till det som hände. Det är så hänsynslöst. Samtidigt visar det att ett människoliv blivit så lite värt, och om det dessutom är hedersrelaterat riskerar det att späda på svallvågorna om invandrare ytterligare. Det är bara jättesorgligt allting.
Foto: Douglas Ädel
Kattis Wilkes, 46, psykolog, Bollnäs– Det första jag tänkte på var att nu är det en man som blivit mördad, då får man se hur mycket krut det läggs på från både polis och media. Kvinnor mördas ju dagligen utan att det uppmärksammas, det är krasst men så är det. Sedan är det här självklart oerhört obehagligt att det hänt här.
Foto: Douglas Ädel
Anders Lindén, 28, platschef, Bollnäs och Stockholm– Jag hörde om det i morse och såg polishelikoptern så man funderade ju lite. Det är väldigt obehagligt, men det är inte det första obehagliga som händer här.
Foto: Douglas Ädel
Per Borvall, 64, tandläkare, Bollnäs– Det känns obehagligt att blivit en sådan här utveckling, men eftersom mordet skett inom familjen så känner man sig ju inte hotad personligen.
Foto: Douglas Ädel

Efter att ha blivit hotade flera gånger av exmaken försökte kvinnans familj övertyga paret att flytta till en annan stad, närmare dem. Mannen, som var uppvuxen i Bollnäs, hade konsekvent sagt att han ville stanna men under den senaste tiden hade de övervägt att flytta, säger kvinnans nära anhöriga.

– De köpte en lägenhet nära oss och eventuellt tänkte de flytta dit i sommar, efter påtryckningar från oss. För att komma bort från honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.