I dag är det ett år sedan Fadime Sahindal dödades av sin far.
I dag är det ett år sedan Fadime Sahindal dödades av sin far.

Fadime-stipendium till Jill Höjeberg

Publicerad
Uppdaterad
Jill Höjeberg från Stockholm blev den första som fick ta emot ett stipendium från Fadime Sahindals minnesfond.
Priset delades ut på tisdagen i samband med ett seminarium i riksdagshuset.
Priset på 25 000 kronor ska varje år delas ut till en person eller organisation som arbetar i Fadimes anda "för tjejers rätt att leva ett tryggt och självständigt liv". Detta första stipendium överlämnades till Jill Höjeberg av SSU-ordföranden Mikael Damberg och Fadimes kusin Sona Sahindal. - Jill Höjeberg får stipendiet för att hon och hennes man Thomas varit vardagshjältar och öppnat sitt hem för utsatta tjejer som behöver hjälp och stöd, sade Sona Sahindal. Thomas Höjeberg är journalist på Tidningarnas Telegrambyrå. Uppmaning I sitt tacktal uppmanade Jill Höjeberg andra att göra samma sak som hon: - Fler bör öppna dörren till sina hem för dessa unga flickor som är på flykt undan misshandel, våld, hot och tvångsgifte. Hon beskrev hur familjen för flera år sedan tog kontakt med organisationen Kvinnors nätverk för att försöka göra en insats. Samhället kan hjälpa till med exempelvis grupphem för förföljda unga kvinnor. Men i många fall handlar det om tonåringar som behöver en familj. Minnesfonden är en självständig stiftelse som inrättats av SSU, där Fadime Sahindal var medlem. Hur hjälpa till? Vid seminariet i riksdagshuset diskuterades samhällets åtgärder på olika nivåer för att hjälpa dessa flickor och motarbeta den så kallade hederskulturen. - Vi försöker bygga upp kunskap och kompetens hos enskilda och myndigheter som möter de här flickorna och försöker hjälpa dem, sade statsrådet Mona Sahlin. Hon var också beredd att agera inte bara mot formella vigslar för personer under 18 år utan även "vigselliknande ceremonier" med barn som förekommer i olika religiösa samfund. Men samhällets åtgärder räcker inte. Det civila samhället, det vill säga enskilda, engagerade människor, måste hjälpa till. Det handlar bland mycket annat om att ge flickor som tvingas bryta med sin familj nya kontaktnät och en social tillhörighet.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag