I en nybyggd lyxvåning bor förbundsordföranden för skogs-, trä, och grafikerbranschen, Per-olof Sjöö. Foto: Evelina CarbornI en nybyggd lyxvåning bor förbundsordföranden för skogs-, trä, och grafikerbranschen, Per-olof Sjöö. Foto: Evelina Carborn

I en nybyggd lyxvåning bor förbundsordföranden för skogs-, trä, och grafikerbranschen, Per-olof Sjöö.

 Foto: Evelina Carborn
Lägenheten renoverades för 3 miljoner kronor 2013. Sjöö betalar 13 000 kronor i månaden för lägenheten. Foto: Kristofer SjögrenLägenheten renoverades för 3 miljoner kronor 2013. Sjöö betalar 13 000 kronor i månaden för lägenheten. Foto: Kristofer Sjögren

Lägenheten renoverades för 3 miljoner kronor 2013. Sjöö betalar 13 000 kronor i månaden för lägenheten.

 Foto: Kristofer Sjögren

Facktoppens lyxvåning – mitt i Stockholm

Publicerad

En nybyggd vindsvåning på över hundra kvadratmeter i centrala Stockholm med stor takterrass, bastu och ett designkök.

Så bor Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för skogs-, trä- och grafikerbranschen.

För den exklusiva våningen, som ägs av fackförbundet, betalar han 13 000 kronor per månad.

– Jag tror att det är många av våra medlemmar som har bastu och altan, säger Sjöö.

Tre av fyra LO toppar har fått sina lägenheter genom något av sitt fackförbund – där ibland förbundsordförande Per-Olof Sjöö, 48, för skogs- trä och grafikerbranschen, skrev tidningen Arbetet nyligen.

Expressen kan dock berätta att det är något mer än en övernattningsvåning som Sjöö får bo i under den tid han är förbundsordförande.

Våningen är en vindsvåning i Vasastan i centrala Stockholm cirka 200 meter från LO-borgen.

Vinden gjordes om till bostad 2013 och enligt källor till Expressen snålade GS-facket som äger fastigheten inte på renoveringen.

Här finns ett stort kök med exklusiv köksutrustning, ett vardagsrum med kamin, ett badrum på drygt tjugo kvadratmeter med bastu och en takterrass med utsikt över Stockholms stad.

Enligt källor till Expressen ska renoveringen totalt ha kostat tre miljoner kronor. Och i hyra betalar Per-Olof Sjöö 13 000 kronor per månad.

Tycker inte att det är en lyxvåning

Han tycker dock inte att hans bostad är lyxig.

– Jag tror att det är många av våra medlemmar som har bastu och altan

Men kanske inte i innerstaden?

– Skulle det göra någon skillnad menar du.

Han säger att han i sitt avtal med förbundet kommer att lämna tillbaka bostaden när han slutar som ordförande.

– Men som det ser ut i dag är det bättre för mig att bo där med tanke på det uppdrag jag har och få ihop livspusslet med de oregelbundna arbetstiderna.

Innerstaden inte representativ

Per-Olof Sjöö riktar samtidigt stor kritik mot bostadssituationen i Stockholms innerstad.

– Mångfalden finns inte där och skulle jag inte haft det här uppdraget skulle jag hellre vilja bo i förorten. Stockholms innerstad är inte representativt för Sverige längre.

Men det är tydligen representativt för ditt fackförbund när du bor där?

– Haha… nu är det inte bara jag som bor där.

Vad ger detta för signaler till dina medlemmar som inte har råd att bo i en lägenhet med bastu?

– Jag tror att de flesta medlemmar förstår att det är bra för våra anställda och även mig att man har denna möjlighet att erbjuda bostäder och jag betalar dessutom marknadshyra. Det är raka rör, säger Sjöö.

På Södermalm i Stockholm där det allmännyttiga bostadsföretaget Stockholmshem nyligen låtit bygga hyresrätter kostar en hyresetta 9 500 kronor per månad (Expressens anm.)

LÄS MER: Kommunal delade ut lägenheter till toppar i facket

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag