Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facktopparna åkte på lyxresa – för 600 000

I oktober reste tolv företrädare från Transport till SingaporeFoto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fackförbundet Transports konferensresa till Singapore kostade medlemmarna 600 000 kronor.

Sällskapet flög i business class och bodde på lyxhotell – och vid ankomst inledde flera av topparna resan med en semester, rapporterar Aftonbladet.

– Jag tittade inte på priserna innan, det gjorde inte jag, säger ordförande Tommy Wreeth till tidningen.

Resan gick av stapeln i oktober.

Flera ledande företrädare för fackförbundet Transport, inklusive ordförande Tommy Wreeth, åkte då till Singapore för att delta på en internationell kongress.

Den sammanlagda notan landade på omkring 600 000 kronor, visar en granskning som Aftonbladet gjort.

Samtliga tolv företrädare flög business class där biljetterna kostade 25 000 kronor per person. Priser i ekonomiklass hade kunnat kapa slutnotan med mer än 200 000 kronor.

Bodde på femstjärnigt hotell

På plats bodde sällskapet under åtta nätter på ett femstjärnigt hotell, där kostnaden landade på 2 200 kronor per person och natt.

Väl på plats i Singapore var det flera företrädare som inledde resan med att ta semester. En person i sällskapet var borta i nästan en månad och flög hem igen så sent som 17 dagar efter kongressens slut.

Ordförande Tommy Wreeth säger till Aftonbladet att det finns utrymme i förbundets riktlinjer för att resa business class, för att representanterna ska komma fram "fräscha och utvilade". På fråga om man måste komma fräsch och utvilad till en semester säger han:

– Jag kan inte säga något annat än att det bokades enligt gällande reglemente. Det var faktiskt ett antal som reste på torsdagen och började i princip jobba på en gång. Men jag kan inte säga något annat än att vi kommer titta på den här frågan.

Ordföranden: "Tittade inte på priserna"

Enligt förbundets riktlinjer ska övernattning ske på hotell “med lämplig geografisk belägenhet, enkelrum med dusch/bad och toalett (ej lyxkategori)”. Wreeth säger att han inte var personligt inblandad i bokningen av det femstjärniga hotellet, som han också påpekar att kongressen rekommenderade.

– Jag tittade inte på priserna innan – det gjorde inte jag, säger Wreeth till Aftonbladet.

I mars förra året lämnade Transports dåvarande ordförande Lars Lindgren sin post med omedelbar verkan efter att en granskning visat att han bland annat bjudit med en vän på affärsresor, använt sin tjänstebil privat och låtit sin son bo i förbundets lägenhet.

 

LÄS MER: Transports ordförande avgår