Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facktopparna mördades – nu ifrågasätts utredningen

De två facktopparna mördades i Tallin natten till den 24 januari 1991.

Morden på de två facktopparna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson skakade Sverige vintern 1991. 

Men var den officiella bilden att svenskarna lockades av tre prostituerade kvinnor, drogades och rånmördades verkligen sann? 

En ny granskning gjord av Dagens Arbete reser en rad frågetecken i den ryska utredningen. 

– Jag har aldrig trott på den versionen, säger Ulf Asp som själv var med på resan och såg de två döda vännerna. 

1991 – två år efter murens fall: Sovjetunionen håller på att lösas upp och de baltiska staterna slåss för sin självständighet samtidigt som en helt ny organiserad brottslighet håller på att ta form i det sönderfallande kommunistiska imperiet. 

Vid den tidpunkten, i januari 1991, befinner sig en svensk fackdelegation i Estlands huvudstad Tallin för att möta representanter för en fackföreningsrörelse som håller på att födas i den nya tidens Östeuropa. 

Med på resan finns Bertil Whinberg, ordförande för Byggnads och en maktperson inom socialdemokratin med nära vänskapsband till dåvarande statsministern Ingvar Carlsson. Han reser i sällskap med Ove Fredriksson, ordförande i Svenska träindustriarbetareförbundet och Ulf Asp, generalsekreterare för internationella bygg- och träarbetarefederationen.

Bertil Whinberg var nära vän till dåvarande statsministern Ingvar Carlsson och satt med i Socialdemokraternas verkställande utskott.
Ove Fredriksson var ordförande i Svenska träindustriarbetareförbundet.

Dubbelmord

Bertil Whinberg och Ove Fredriksson ska aldrig komma hem från resan och Ulf Asp kommer för alltid att minnas synen av två mördade vänner i ett sandtag utanför Tallin morgonen den 24 januari 1991. 

En omfattande granskning av tidningen Dagens Arbete kastar nu nytt ljus på dubbelmordet av de två facktopparna som skakade Sverige. 

När brottsutredningen var över och domen fallit kom mediebilden att bli att Bertil Whinberg och Ove Fredriksson tagit sällskap av prostituerade kvinnor och blivit rånmördade och dumpade utanför Tallin. Men många har tvivlat på att sanningen kom fram under polisutredningen och rättegången. En av dem är Ulf Asp som var den sista svensk som träffade Ove Fredriksson och Bertil Whinberg vid liv. Hans minnesbild är klar och detaljerad när han berättar för Dagens Arbete att han följde sina vänner till hotell Virus nattklubb på kvällen den 23 januari och att de av klubbens vakter anvisades en plats vid tre ryska kvinnor. 

– Bertil beställde whisky, men jag tog bara pepsi cola eller nånting. Men det satt ju tjejer vid det bordet som vi anvisades. Så vi satte oss där och då ville de beställa in konjak, tjejerna. Och jag ville inte ha någon konjak, säger Asp. 

Den ryska utredningen.

Drogades

Han minns att han hade en olustig känsla där på klubben och att en man stod bakom hans rygg och talade med en av kvinnorna. Asp är övertygad om att mannen räckte över så kallade knock-outdroppar som senare användes för att droga hans två vänner. 

Till Expressen säger Ulf Asp att han tyckte hela situationen var obehaglig och därför valde att runda av och gå upp på sitt rum. Ett beslut som troligtvis räddade hans liv. 

Morgonen därpå stod hans resesällskap inte att finna någonstans på hotellet och på förmiddagen fick han beskedet att två medelålders män hittas mördade. 

– Jag följde med polisen och såg kropparna på marken, det blev också min uppgift att identifiera dem senare på bårhuset. Det var Bertil och Ove. 

När det stod klart att det var personer med nära kopplingar till den svenska regeringen och medlemmar av det då statsbärande socialdemokratiska partiet som mördats inleddes ett intensivt polisarbete. Utredningen kom att ledas av en sovjetisk överste influgen från Moskva och resultatet lät inte vänta på sig. 

Sex månader senare dömdes fyra personer i målet. Två män och två kvinnor varav kvinnorna ska ha agerat lockbeten och männen utfört det dödliga våldet. Brottet ska ha ägt rum i en lägenhet i utkanten av centrala Tallin. Där ska Whinberg och Fredriksson ha drogats så de förlorade medvetandet och därefter rånats. Rätten ansåg händelsen helt utredd. 

”Stämmer inte”

– Men det är så mycket som inte stämmer med det här säger journalisten Mikael Färnbo  som är den som granskat fallet och nu kan visa på en rad brister i polisarbetet i en ny podd som lanseras i dag. 

Inte heller Johnny Beverholm som ledde den svenska polisutredningen tror att sanningen verkligen kom fram i mordrättegången. Han säger till Dagens Arbete att han och de två andra svenska mordutredare som reste till tallin aldrig fick ta del av något förundersökningsmaterial. 

– Vi blev bara serverade de uppgifter de kom med, vi hade ingen möjlighet att kontrollera dem. Om det här var det verkliga gärningsmännen, det vet vi egentligen inte och motiv det kan vi bara spekulera i, men varför ta livet av dem om det bara var ett vanligt rån, säger han till Dagens Arbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.