Hon kände sig inte riktigt bekväm när facket ringde och uppmanade henne att rösta fram en röd regering.
Hon kände sig inte riktigt bekväm när facket ringde och uppmanade henne att rösta fram en röd regering.

Facket uppmanade henne att rösta på S

Publicerad

Caroline Eriksson, 21, är medlem i Hotell och restaurangfacket, HRF.

Hon kände sig inte riktigt bekväm när facket ringde och uppmanade henne att rösta fram en röd regering. Och hon får stöd av sin chef, krögaren Andreas Eisner:

– Jag förstår inte varför facket ger sig på de unga medlemmarna – de är de som blir förlorare på en S-regering.

Caroline Eriksson är kallskänka, servitris och restaurangchef på Jaktvillan i Täby.

Hon har varit medlem i facket HRF i drygt ett år och i tisdags blev hon uppringd av facket.

– De frågade först och främst om jag hade bestämt mig för vilket parti som jag ska rösta på. Jag förklarade att jag ännu inte har bestämt mig.

– Den som ringde talade då om att facket helst ser att den sittande regeringen blir utbytt och pratade nedvärderande om alliansen och önskade att jag skulle rösta på Socialdemokraterna. Det kändes konstigt att bli uppringd på det sättet, säger Caroline Eriksson till Expressen.

"Märkligt"

Andreas Eisner, som äger restaurangen, säger till Expressen:

– Jag har för närvarande bara tre anställda och alla är under 26 år – det är enda sättet för mig att få det att gå ihop.

– Att facket ringer till sina medlemmar och uppmanar dem att rösta på Socialdemokraterna tycker jag är märkligt. Då röstar de ju på den så kallade "Dubbelstöten", eftersom S vill fördubbla både restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. Det är ju de unga medlemmarna som är förlorare på det. För vår del skulle höjda arbetsgivaravgifter sannolikt betyda att vi skulle tvingas göra oss av med en av de anställda.

Höjd krogmoms

Ella Niia, förbundsordförande i HRF, säger till Expressen:

– Vi har ett kongressbeslut som säger att vi ska arbeta för en socialdemokratisk regering. Vi i LO-familjen ringer till förstagångsväljare. Jag kan inte svara för vad alla säger när de ringer till våra unga medlemmar, det kanske uppfattas som att vi uppmanar dem att rösta på Socialdemokraterna.

– Jag får ibland frågan från våra medlemmar om vad jag tycker att de ska rösta på. Då säger jag, att "det kan inte jag svara på", men ställer frågor som "hur ser ditt liv ut, hur får du det att gå ihop?". Då får man oftast ett bra samtal.

Ella Niia säger också att HRF har uttalat sig emot höjd krogmoms. Men hon är ändå osäker:

– Vad är det som säger att det bara är sänkt restaurangmoms som skapar fler jobb i vår bransch?

Centerpartiet säger sig värna om småföretagarna och vill ha kvar den låga restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna. Chefekonomen Martin Ådahl säger sig vara upprörd – och förvånads – över att Restaurangfacket bearbetar sina unga medlemmar.

– Mitt intryck är att HRF:s ledning inte har förankrat detta hos sina medlemmar. I stort sett alla av deras medlemmar som jag har träffat är allvarligt oroade över att S så direkt riktar sina skattehöjningar mot just deras bransch och deras jobb. I synnerhet gäller det unga personer som jag har träffat som jobbar på restauranger och caféer. Som spontant kommit fram till mig efteråt och uttryckt sin oro över att de rödgrönas skattehöjningar ska hota deras eget jobb.

– Sällan har klyftan mellan en fackförenings lednings politiska ambitioner och medlemmarnas intresse varit så djup. Alla vet att S valt att använda just restauranger, hotell och besöksnäring som kassako för att mjölka ut alla de miljarder som de behöver till sin åtgärdspolitik och sina bidragslöften, säger Martin Ådahl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag