Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facket stämmer byggfirma i Västerås

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Efter fyra år på en byggfirma i Västerås fick mannen plötsligt veta att han inte var välkommen längre. Nu har Svenska byggnadsarbetarförbundet stämt företaget och kräver att mannen får skadestånd.

Det var sommaren 2005 som Västeråsföretagets ägare kallade en av sina anställda till ett möte. Där kom uppgifter fram att andra anställda på företaget inte ville arbeta tillsammans med mannen och att han därför borde se sig om efter ett nytt jobb. Efter ännu ett möte i december 2005 uppmanades mannen att sjukskriva sig eller gå på a-kassa. Han var inte längre välkommen på företaget - och några veckor senare sades han upp.

Falska uppgifter

 Men enligt Svenska byggnadsarbetarförbundet stämmer inte uppgifterna att andra anställda hade svårt för mannen. Företaget ska också ha gett falska uppgifter om förhandlingar med facket och brutit mot flera lagar och regler. Därför tar facket nu ärendet till arbetsdomstolen. Kravet är tydligt - mannen ska ha minst en månadslön och få drygt 40 000 kronor i skadestånd för det sätt företaget behandlat honom på. Däremot kräver man inte att mannen får tillbaka jobbet på byggfirman. Istället har han nu hittat ett nytt jobb på ett annat företag.

FAKTA

Hej! Du har kommit till en av de tio nya lokala sajterna på expressen.
se.
Här rapporterar vi om senaste nytt i staden och blandar det med spännande bloggar, lokal radio och en rad spännande mobila tjänster.
Här till vänster kan du välja den stad som bäst passar dig.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på lokalt@expressen.
se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.