Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket ska festa upp arbetslösas pengar

Pengarna skulle gå till Seskarös sågverkets arbetslösa - oavsett fackförbund.
Men fackförbundet Unionen åker på en festresa till Stockholm i stället.
- Rent etiskt är det förjävligt, säger Bengt-Olov Innala i Ledarna till Expressen.se.
Ett fackbråk har brutit ut efter att Seskarö sågverk lades ner.
Bråket startade efter att ett skadestånd på 300 000 kronor, som delades ut av Setra trävaror efter nedläggningen, skulle fördelas jämnt över de tre fackförbunden Ledarna, Skog och träfacket och Unionen.
Men Unionen valde en egen väg.
Trots tidigare förhandlingar att pengarna skulle gå till en ideell förening för kompetensutveckling åker Unionen på festresa på fredag för sina 100 000 kronor.
– Vi ska åka på en avslutningsresa i stället, säger Karin Pedersen, Unionens klubbordförande i Piteå.

"Finner knappt ord"

Det trots att alla medlemmar, utom två, inte ens arbetade på Seskarö.
Det får övriga fackförbund att rasa.
– Det går stick i stäv med all solidaritet, jag finner knappt ord. Rent etiskt är det förjävligt, säger Bengt-Olov Innala, representant för Ledarna, till Expressen.se.
Han fortsätter:
– Det är skrämmande och ofattbart. Hur kan man ha mage att sitta och äta fin middag, bo på hotell och gå på teater för andras pengar? Och hur har dom tänkt att fortsätta vara med i facket efter det här?

Förstår besvikelsen

Även Tommy Österberg, representant för Skog och träfacket, är upprörd.
– Pengarna skulle gå till fortbildning till alla arbetslösa, oavsett fackförbund. Det är omoraliskt och väldigt tveksamt, säger han till Expressen.se.
Karin Pedersen, säger att den ideella föreningen inte var bildad, och hade ingen verksamhetsplan, när förbundet tog beslutet om en resa.
– Vi hade det som krav, och då hade vi i alla fall haft något att ta ställning till. Men eftersom inget hände bestämde vi för att göra den här avslutningsresan. Jag förstår att många är besvikna, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.