Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket: De omkomna hade ej skyddsombud

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt fackordföranden Christian Bengtzelius saknade kollektivavtal för byggarbetarna som omkom i Hjorthagen i Stockholm.
Foto: Fanni Olin Dahl / Tt

De två byggarbetare som dog på tisdagen saknade kollektivavtal – och därmed skyddsombud.

Detta enligt facket, som ser rött efter dödsolyckan.

Men Fortum viftar bort kritiken.

Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, är kritisk till att det saknades kollektivavtal på byggarbetsplatsen i Hjorthagen i Stockholm där två personer omkom i en olycka och en skadades allvarligt. Enligt Bengtzelius fanns det därför inga skyddsombud från Byggnads på arbetsplatsen.

– Det råder inga kollektivavtalsförhållanden på den här arbetsplatsen och finns heller inga skyddsombud. Vilket man normalt har i en arbetsmiljöorganisation. Hade vi haft ett företag som haft kollektivavtal hade vi säkert också haft skyddsombud på den här arbetsplatsen som regelbundet deltagit i skyddsronder, säger han.

Tillbakavisar uppgifterna

Men uppdragsgivaren Fortum tillbakavisar uppgiften om att det inte skulle ha funnits skyddsombud som gått skyddsronder på byggarbetsplatsen.

– Det har säkert gjorts skyddsronder från företagets sida, man är tvungen att göra det enligt arbetsmiljölagen. Men då har det bara varit med representanter från företaget, inte från de anställda. Finns det skyddsombud är de utbildade i arbetsmiljöfrågor och vet vad de ska titta på, säger Christian Bengtzelius.

Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum, bekräftar att anställda på det ena byggbolaget, det österrikiska företaget Andritz, saknade kollektivavtal.

– Vi har absolut ingenting mot att det tecknas kollektivavtal. Men det viktiga för oss, och det som vi inte tummar en millimeter på, är att man uppfyller de arbetsmiljökrav som gäller oavsett om man har kollektivavtal eller inte, säger han.

"För tidigt"

Enligt Wikström genomfördes det regelbundet skyddsronder av personal från Fortum, byggbolagen och fackliga skyddsombud på arbetsplatsen.

– Vi går skyddsronder med skyddsombud både från Fortum och från byggbolagen, men även huvudskyddsombudet på Värtan följer med på de här ronderna, säger han.

Wikström är kritisk till att Byggnads väcker frågan om kollektivavtal i samband med olyckan.

– I dag hade vi en fruktansvärd dag i Värtan. Vi jobbar jättehårt med att ge stöd till de drabbade och jobbar med att debriefa kollegerna till dem. Sedan har vi ordnat så att en grundlig orsaksutredning ska kunna genomföras. Vi har ingen annan ambition än att få alla kort på bordet. Att redan i dag gå ut och diskutera vad som kan vara orsaken i det här fallet menar jag är alldeles för spekulativt och för tidigt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.