Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Facken tar strid med Löfven – efter att jobben kan ryka

Stefan Löfven får kritik från fackligt håll. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Fackförbunden vänder sig mot överenskommelsen om etableringsjobb. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgörelsen om etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa riskerar att falla efter Centerns och Liberalernas överenskommelse med Socialdemokraterna i regeringsbildningen. Något som får stor kritik från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Industri.

– Då blir det inget avtal, då faller alltihop, säger Per Bardh på Handels till tidningen.

Facken och arbetsgivarna kom 2017 överens om etableringsjobben, som skulle underlätta vägarna in på arbetsmarknaden och minska företagens anställningskostnader med statliga subventioner.

Men i Centerpartiets och Liberalernas villkor för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister ingick krav på att uppgörelsen även ska gälla bemanningsföretag och företag utan kollektivavtal.

Facken kritiserar C och L:s villkor

Detta får facken att reagera starkt, skriver Dagens Industri.

– Vi utgår från att den modell som vi förhandlat fram ligger fast. Är det så att man från politiskt håll vill stjälpa den så är det väldigt olyckligt, men det är något som politiken får ta ansvar för i så fall, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, till Di.

När uppgörelsen förhandlades fram var frågan om att stänga ute företag utan kollektivavtal viktig för fackförbunden. Och Handels kräver nu att regeringen står fast vid den avsiktsförklaring som tidigare har gjorts.

– Annars finns det en uppenbar risk att antingen arbetsgivarna eller vi som fackliga parter säger nej, och då blir det inget avtal, då faller alltihop, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels, till Di.

L och C redo att köra över parterna

Även Svenskt Närings anser att parternas uppgörelse bör gälla.

– Vi inom Svenskt Näringsliv har träffat en överenskommelse som inte innefattar oorganiserade arbetsgivare och det skulle vara ohederligt av oss att inte stå fast vid det, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, till Di.

Centerpartiet och Liberalerna är dock redo att köra över parterna även om de säger nej till utvidgade etableringsjobb, skriver Di.

Gulan Avci, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: Expressen

– Parterna får acceptera att det nu finns en regering som kan få igenom en massa reformer och att etableringsjobben kommer att få en annan prägel, säger Gulan Avci (L), till tidningen.

LO kritiserar höjd pensionsålder

Regeringen får också kritik från fackligt håll angående den höjda pensionsåldern som den blocköverskridande pensionsgruppen kommit överens om. I söndagens Aktuellt i SVT säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att det är en förolämpning mot de fackliga medlemmarna. 

– Det här blir högst irriterande för våra medlemmar och människor som lever i en verklighet som innebär att de inte klarar en ökad pensionsålder. Vi måste börja i andra änden och förbättra arbetsmiljön först och sedan kan man höja pensionsåldern, säger han till Aktuellt.