Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fackelmanifestation för #metoo i hela landet

Fackeltåg gick bland annat genom Stockholm.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många vill fortsätta belysa #metoo och kampen mot sexuella övergrepp.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
På söndagseftermiddagen hålls fackeltåg i 19 olika svenska städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, för att uppmärksamma #metoo.
Foto: Läsarbild
Manifestationen gick bland annat genom Kristianstad.
Foto: Christian Örnberg
Fackeltåg genom Kristianstad.
Foto: Läsarbild

De vill fortsätta belysa #metoo och kampen mot sexuella övergrepp.

I dag gick fackeltåg genom 19 svenska städer till stöd för jämställdheten.

– Vi hoppas att det här ska bli året då det blir en förändring och man tar till sig de här berättelserna från #metoo, säger arrangören Ebba Rosencrantz.

Den internationella kampanjen #metoo har lett till att tusentals kvinnor över hela världen berättat öppet om hur de blivit våldtagna och sexuellt ofredade på arbetsplatser, i hemmet och i det offentliga rummet.

De detaljerade berättelserna har skakat om samhället och lett till att en rad förövare inom yrkeskårer som film- och teatervärlden, politiken, journalistiken och tv-världen de senaste månaderna tvingats bort från sina positioner.

Men även om det mest intensiva skedet i kampanjen är över pågår kampen för en mer jämställd värld fortfarande.

Kristianstad är en av 19 städer där facketåg anordnades under söndagen.
Foto: Läsarbild

"Det här får inte bli en sak som går över"

På söndagseftermiddagen hölls fackeltåg i 19 olika svenska städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, för att uppmärksamma #metoo.

– Med det här så gör vi ett tyst och opolitiskt fackeltåg där vi samlas för att visa att vi står bakom alla de här berättelserna och att när vi nu riktat ljuset mot den här frågan så måste det fortsätta vara där. Det här får inte bli en sak som går över och som blev en kampanj hösten 2017, utan det här måste också leda till verklig förändring, säger Ebba Rosencrantz.

Hennes förhoppning är framför allt att samtalen om sexuella övergrepp och vilka beteenden mot andra människor som är okej och inte ska fortsätta.

– Jag har haft samtal med människor, både kvinnor och män, på ett sätt som jag aldrig hade haft om det inte varit för #metoo. Det är just genom samtal man kan förändra saker, man bär kanske på berättelser eller värderingar och normer som man inte alltid är helt medveten om själv och i samtal med andra finns en möjlighet att förändra dem, säger Ebba Rosencrantz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.