Fackeltåg gick bland annat genom Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFackeltåg gick bland annat genom Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fackeltåg gick bland annat genom Stockholm.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många vill fortsätta belysa #metoo och kampen mot sexuella övergrepp. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNMånga vill fortsätta belysa #metoo och kampen mot sexuella övergrepp. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många vill fortsätta belysa #metoo och kampen mot sexuella övergrepp. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
På söndagseftermiddagen hålls fackeltåg i 19 olika svenska städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, för att uppmärksamma #metoo. Foto: LäsarbildPå söndagseftermiddagen hålls fackeltåg i 19 olika svenska städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, för att uppmärksamma #metoo. Foto: Läsarbild
På söndagseftermiddagen hålls fackeltåg i 19 olika svenska städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, för att uppmärksamma #metoo. Foto: Läsarbild
Manifestationen gick bland annat genom Kristianstad. Foto: Christian ÖrnbergManifestationen gick bland annat genom Kristianstad. Foto: Christian Örnberg
Manifestationen gick bland annat genom Kristianstad.  Foto: Christian Örnberg
Fackeltåg genom Kristianstad. Foto: LäsarbildFackeltåg genom Kristianstad. Foto: Läsarbild
Fackeltåg genom Kristianstad. Foto: Läsarbild

Fackelmanifestation för #metoo i hela landet

Publicerad

De vill fortsätta belysa #metoo och kampen mot sexuella övergrepp.

I dag gick fackeltåg genom 19 svenska städer till stöd för jämställdheten.

– Vi hoppas att det här ska bli året då det blir en förändring och man tar till sig de här berättelserna från #metoo, säger arrangören Ebba Rosencrantz.

Den internationella kampanjen #metoo har lett till att tusentals kvinnor över hela världen berättat öppet om hur de blivit våldtagna och sexuellt ofredade på arbetsplatser, i hemmet och i det offentliga rummet.

De detaljerade berättelserna har skakat om samhället och lett till att en rad förövare inom yrkeskårer som film- och teatervärlden, politiken, journalistiken och tv-världen de senaste månaderna tvingats bort från sina positioner.

Men även om det mest intensiva skedet i kampanjen är över pågår kampen för en mer jämställd värld fortfarande.

Kristianstad är en av 19 städer där facketåg anordnades under söndagen. Foto: Läsarbild

"Det här får inte bli en sak som går över"

På söndagseftermiddagen hölls fackeltåg i 19 olika svenska städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, för att uppmärksamma #metoo.

– Med det här så gör vi ett tyst och opolitiskt fackeltåg där vi samlas för att visa att vi står bakom alla de här berättelserna och att när vi nu riktat ljuset mot den här frågan så måste det fortsätta vara där. Det här får inte bli en sak som går över och som blev en kampanj hösten 2017, utan det här måste också leda till verklig förändring, säger Ebba Rosencrantz.

Hennes förhoppning är framför allt att samtalen om sexuella övergrepp och vilka beteenden mot andra människor som är okej och inte ska fortsätta.

– Jag har haft samtal med människor, både kvinnor och män, på ett sätt som jag aldrig hade haft om det inte varit för #metoo. Det är just genom samtal man kan förändra saker, man bär kanske på berättelser eller värderingar och normer som man inte alltid är helt medveten om själv och i samtal med andra finns en möjlighet att förändra dem, säger Ebba Rosencrantz.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag