Facebooks vändning – drar tillbaka förbudet

Bolaget kan behöva sälja Instagram och Whatsapp.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Facebook drar tillbaka beslutet i Australien.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS X02714

I torsdag chockade Facebook med att blockera alla nyheter från australiska mediekanaler från att publiceras och delas på plattformen.

Nu drar jätten tillbaka sitt beslut, skriver australiska news.com.au.

Den australiska regeringen har sedan en tid tillbaka försökt att instifta en lag som gör att sociala medie-plattformar, som Facebook, ska betala australiska nyhetsförmedlare för den trafik de genererar på plattformarna.

Lagförslaget fick Facebook att sparka bakut under förra torsdagen och företaget valde att blockera publicering och delning av nyheter från australiska nyhetsförmedlare.

– Facebooks agerande för att göra sig ovän med Australien är lika arrogant som det är nedslående, sa landets premiärminister Scott Morrison då.

Facebook drar tillbaka beslutet

Under helgen har beslutet diskuterats mellan Facebook grundaren Mark Zuckerberg och den australiska parlamentsledamoten Josh Frydenberg – och medielagens omfattning har förtydligats.

– Facebook har meddelat regeringen om att man avser tillåta australiska nyhetskällor igen under de kommande dagarna, sa Frydenberg i ett uttalande enligt news.com.au. 

Facebook bekräftade också nyheten och skriver i ett pressmeddelande att:

”Det är betryggande att vi har kunnat nå en överrenskommelse”.

Se också:

Bland annat har Kim Kardashian, Leonardo DiCaprio har fryst sina konton.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.