Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook kommer inte på mötet med ministrarna

Morgon Johansson, justitie- och inrikesminister.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Eriksson, digitaliseringsminister.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Christine Grahn, public policy manager på Facebook i Sverige.
Foto: Marie Linderholm

Facebook har meddelat att man inte deltar på fredagens möte med ministrarna Morgan Johansson (S) och Peter Eriksson (MP).

– De har meddelat oss att de inte vill komma och jag tycker att det är mycket uppseendeväckande. För fram tills i går var de mycket positivt inställda till att komma, säger Morgan Johansson.

Facebook hävdar dock att man aldrig har tackat ja till mötet. 

På fredag skulle personal från Facebook, Google och branschorganisationen Tidningsutgivarna träffa regeringen i Stockholm för att diskutera hat, hot, upphovsrätt och skydd av användarnas uppgifter på företagens plattformar. 

Men nu står det klart att Facebook inte kommer.

– De har utvecklat det här i ett mejl till departementet. De har invändningar mot formen på mötet och mot vilka övriga som deltar, säger Morgan Johansson.

Övriga deltagare kommer. Även personal från Twitter deltar via länk. Morgan Johansson säger att Facebooks representanter tidigare varit positivt inställda.

– Jag får säga att jag inte förstår invändningarna. Facebook är en form av makthavare och då måste de också finna sig i att bli granskade och att delta i en offentlig debatt. Man kan inte gömma sig från den diskussionen. Jag hade förväntat mig mer av Facebook. Deras deltagande hade varit väldigt nyttigt. Vi får fortsätta föra dialogen i andra former. 

Facebook: ”Aldrig bekräftat vår deltagande”

Expressen har tagit del av ett mejl från Facebook till justitiedepartementet i onsdags, då Peter Eriksson besökte Facebooks kontor i Dublin. Christine Grahn, public policy manager på Facebook i Sverige, säger i ett mejl:

”Vi har aldrig bekräftat vårt deltagande. De här frågorna är för viktiga för att inte ställas till personer med expertkunskaper och därför var vi tacksamma för att i stället kunna välkomna representanter för den svenska regeringen till vårt internationella högkvarter i Dublin i onsdags. Under en hel dag av möten fick digitaliseringsministern en detaljerad genomgång om både hur vi hanterar hat, integritetsskydd och Facebooks arbete med att skydda plattformens integritet under det svenska valet”. 

Hon berättar att man från Facebooks sida inte tycker att fredagens möte är ”rätt forum”.

”Givet vikten av dessa frågor vill vi dock ge Ministern möjlighet att tala med våra experter. Vi vill också kunna tala helt öppet med Ministern om vårt arbete, något som kräver en viss nivå av förtrolighet för att undvika att aktörer med ont uppsåt ges insikt i våra system för att de läst om dem i media”. 

Vidare pekar Christine Grahn ut Expressen och Tidningsutgivarna som ”drivande” bakom mötet, något som man ”ställer sig frågande till”:

”Den tveksamheten har tyvärr förstärkts av de senaste veckornas medierapportering, då vi fått detaljer kring agenda, förväntningar och nu senast ytterligare deltagare kommunicerade via media – till del till och med innan det att vi fått inbjudan”, står det i mejlet där man i stället erbjuder Morgan Johansson ett möte på Facebooks kontor i Irland eller USA.

Peter Eriksson: ”Om upphovsrätt, hat och hot”

Fredagens möte har uppmärksammats internationellt. Diskussionen om nätjättarnas ansvar är intensiv och Facebooks vd Mark Zuckerberg har frågats ut i USA:s kongress. Peter Eriksson har sagt att Facebook börjat ta steg i rätt riktning men vill att nätjättarna tar mer ansvar.

– Det handlar om deras ansvar och skyldigheter gentemot användare, om upphovsrätten och vad gör de för att få bort felaktiga nyheter, hat och hot. Jag tycker att det finns delar av verksamheterna på Google, Facebook och flera av de här plattformarna som ligger väldigt nära vad som är en medietjänst. Då måste man kunna diskutera om man inte behöver någon form av pressetiska regler som med traditionella medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.