Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook: Vi skannar privata meddelanden

Foto: Montage (AP/TT)
Mark Zuckerberg erkänner att Facebooks system skannar privata meddelanden i Messenger.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN
Innehåll som bryter mot lagen stoppas i Facebook Messenger.
Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

De är redan ansatta över hur de hanterar användarnas personuppgifter.

Nu medger Facebook att de även skannar och läser vissa privata meddelanden på Messenger.

"Facebook designade de här automatiska verktygen för att snabbt kunna stoppa oönskat beteende på vår plattform" skriver en taleskvinna för Facebook i ett uttalande till Bloomberg.

Det var när Facebooks grundare Mark Zuckerberg intervjuades tidigare i veckan med anledning av den kris företaget går igenom efter Cambridge Analytica-skandalen – där det framkom att Facebook delat med sig information från 50 miljoner användare – som han i en bisats berättade hur han nyligen blivit larmad om att man upptäckt flera meddelanden på Messenger som spred uppgifter om etnisk rensning i Myanmar.


LÄS MER: Allt detta vet Google och Facebook om dig 


– I det fallet upptäckte våra system vad som pågick, och vi stoppade de meddelandena, sa Mark Zuckerberg till tidningen Vox reporter Esra Klein.

Uttalandet uppmärksammades av flera läsare – och har lett till en storm av kritik mot att sociala medier-jätten skannar privata meddelanden.

I ett uttalande till Bloomberg medger nu företaget att de har verktyg som går igenom både text och bilder i privata meddelanden för att undvika att informationen bryter mot företagets förhållningsregler.


LÄS MER: Så lämnar du Facebook och Google – här är alternativen 


Facebook: använder inte informationen till annonser

"Till exempel om du skickar ett foto via Messenger kan våra system skanna bilden med vår fotomatchningsteknologi för att upptäckta barnutnyttjande, eller om du skickar en länk kan vi skanna den för att upptäcka om den innehåller virus. Facebook designade de här automatiska verktygen för att snabbt kunna stoppa oönskat beteende på vår plattform" skriver en taleskvinna för Facebook i ett uttalande till Bloomberg.

Facebook försäkrar dock att de inte använder information från privata meddelanden för att sälja annonser.

Företaget är även ägare till meddelandeappen WhatsApp, men meddelanden som skickas där utsätts inte för samma typ av skanning. Anledning är att WhatsApp är krypterat, vilket innebär att företaget inte har någon möjlighet att se vad användarna skriver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.