Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Facebook utreder kopplingar mellan anställd och Cambridge Analytica

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix Foto: / Epa / LUSA
Mark Zuckerberg, grundare av Facebook Foto: JEFF CHIU / AP AP

De samlade in information från 50 miljoner Facebookanvändare och delade den olagligt vidare.

Nu utreder Facebook misstänkta kopplingar mellan en av sina anställda och det kontroversiella dataanalysföretaget Cambridge Analytica.

Samtidigt hotas IT-jätten av böter på flera miljarder dollar – och på måndagen rasade de med 6,8 procent på börsen. 

På måndagen riktades anklagelser om smutsigt politiskt spel efter en granskning från Channel 4 News, skriver The Guardian.

Brittiska datainspektionen kommer att göra en razzia på konsultbyråns London-kontor.

Pressen på de stora amerikanska IT-bolagen ökar och deras sätt att hantera och sprida information ifrågasätts från allt fler håll.

Expressens granskning av IT-jätten Google har bland annat lett till att sökmotorn ändrat eller tagit bort flera av sina sökförslag efter att det visat sig att företaget hjälpt till att sprida hatpräglade och i vissa fall brottsliga uppgifter. Även Yahoo har valt att ta bort en antisemitisk hemsida från sina svenska sökresultat och Microsoft utreder nu om de ska göra likadant.

Samtidigt har sociala medier-plattformen Facebook nu hamnat i fokus - efter att tidningarna The Observer och New York Times i helgen kunde avslöja att dataanalysföretaget Cambridge Analytica fått ta del av personlig information från 50 miljoner Facebookanvändare.

På måndagen rasade Facebook med 6,8 procent på börsen. Det sammanlagda börsvärdet tappade nästan motsvarande 288 miljarder kronor i marknadsvärde. 

Facebook: Han ljög för oss

Facebook har anklagats för att redan 2015 ha känt till att informationen spridits på olaglig väg, men valt att mörka läckan fram till dess att uppgifterna avslöjades i de två tidningarna.

IT-jätten försvarar sig med att de själva blev förda bakom ljuset och uppger nu för CNN att de utreder misstänkta kopplingar mellan sin anställde researcher Joseph Chancellor och Cambridge Analytica.

New York Times rapporterar att Facebooks säkerhetschef Alex Stamos nu slutar, efter interna stridigheter i hur företaget hanterat sin roll i spridningen av desinformation.

På måndagen uppmanade senatorerna Amy Klobuchar, Demokraterna, och John Neely Kennedy, Republikanerna, senatens rättskommitté att kalla Facebook-grundaren Mark Zuckerberg till förhör efter skandalen uppdagats.

Samtidigt riktas fler anklagelser mot Cambridge Analytica. 

I en granskning gjord av Channel 4 News, som publicerades på måndagen, avslöjas de anställdas smutsiga spel som inkluderar samarbete med före detta spioner och försök till att påverka valkampanjer runtom i världen, skriver The Guardian. 

Anställde prostituerade för att förföra

I granskningen – som inkluderar vd Alexander Nix – berättar anställda om hur de hjälpt sina klienter genom att lura rivaliserande kandidater in i mutanklagelser och genom att anställa prostituerade i syfte att förföra. 

– Det låter fruktansvärt att säga det, men detta är saker som inte nödvändigtvis behöver vara sanna, så länge som folk tror på det, säger Alexander Nix enligt Channel 4 News. 

Företaget anställde också före detta spioner som fick i uppdrag att gräva fram tidigare skandaler. 

– Att gräva djupt kan vara intressant, men det är lika effektivt att bara gå och prata med dem och ge dem ett erbjudande som de inte kan tacka nej till, och se till att det fångas på kamera. Den här typen av taktik är väldigt effektiv, att direkt ha bevis på korruption fångad på film, säger Alexander Nix i granskningen. 

Alexander Nix ger också exempel på hur de jobbar för att misskreditera politiska motståndare. 

– Vi erbjuder en stor summa pengar till kandidaten för att finansiera hans kampanj i utbyte mot exempelvis mark. Vi spelar in allt och suddar ut ansiktet på vår person och lägger ut det på nätet, säger han. 

 

Nu utreder Facebook misstänkta kopplingar mellan en av sina anställda och det kontroversiella dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Foto: / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

 

Det var i maj 2014 som Joseph Chancellor och Aleksandr Kogan, båda två då forskare vid det prestigefulla brittiska universitetet Cambridge, registrerade företaget Global Science Research.

Företaget utvecklade appen "thisisyourdigitallife". Aleksandr Kogan förklarade för sin arbetsgivare Cambridge University att appen skulle samla in information för kommersiellt och inte akademiskt syfte, samtidigt som han försäkrade att "ingen data från hans akademiska forskning skulle föras vidare för kommersiellt bruk", uppger en talesperson för Cambridge University för CNN.

"En del av ett forskningsprogram"

Facebook å sin sida fick rakt motsatt information när Aleksandr Kogan bad om - och beviljades - att få använda appen på Facebooks användare:

"Den här appen är en del av ett forskningsprogram vid psykologiska institutionen på University of Cambridge. Vi använder enbart appen i forskningssyfte för att lära mer om hur människors Facebookbeteende kan användas för att förstå deras psykologiska egenskaper, välmående, hälsa etc och överkomma klassiska problem inom samhällskunskapen. Användare av appen kommer att få en presentation av vilken data den samlar in och det vetenskapliga syftet med datan. Användarna kommer att informeras om att datan är skyddad och aldrig kommer användas för kommersiellt bruk." står enligt Facebook i den beskrivning de fick från Aleksandr Kogan.

Mark Zuckerberg, skaparen bakom Facebook Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Men Global Science Research delade med sig av sin insamlade information till brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica - som i sin tur använde uppgifterna för att skicka individuellt anpassade politiska budskap till användarna och göra prognoser om åsikter för bland annat Donald Trumps valkampanj och Brexitkampanjen.

Hotas av böter på miljarder dollar

När Facebook 2015 upptäckte att Aleksandr Kogan bröt mot reglerna genom att sprida informationen från Facebookanvändarna vidare krävde de att han skulle radera alla insamlade uppgifter. Samma år slutade Kogans kollega Joseph Chancellor vid Global Science Research och började i stället jobba på Facebook.

Det är oklart hur mycket Joseph Chancellor kände till om sin kollegas olagliga informationsinsamling och om han också hade tillgång till uppgifterna som fördes vidare till Cambridge Analytica. Cambridge Analytica uppger för CNN att de "inte har några minnen av interagerande eller mejl" med Chancellor.

Facebook ser dock allvarligt på de misstänkta kopplingarna:

– Joseph Chancellor är anställd på Facebook. Vi undersöker situationen, säger en talesperson för företaget till CNN.

Om amerikanska myndigheten Federal Trade Commission kan bevisa att Facebook brustit i sina villkor mot användarna riskerar de böter på flera miljarder dollar rapporterar Washington Post.

Brittiska regeringen: ”Vilda västern” är slut

Skandalen runt de spridda Facebookuppgifterna har även lett till kraftiga politiska reaktioner i Storbritannien där de inblandade företagen är registrerade.

I en intervju med The Telegraph uppger kulturminister Matt Hancock att brittiska regeringen överväger att införa regler för att kontrollera IT-jättarnas missbruk av personuppgifter.

– Regeringen kommer att införa regler som gör att man kan tygla tekniken för folkets bästa. Teknikföretagens ”vilda västern” är slut. De liberala värderingarna om att värna friheten och samtidigt skydda andras friheter är det nya förhållningssättet som vi argumenterar för i Storbritannien får globalt genomslag, säger Matt Hancock till The Telegraph.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!