Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook-testet dammsuger konton

Fastighetsbyråns sambotest på Facebook har spridit sig som en löpeld.

Men testet samlar in stora mängder information från både din och dina vänners Facebookprofiler - exempelvis privata meddelanden.

– Frågan är om den andra personen vet att man gör någon slags profilering, det kan vara känsligt, säger integritetsforskaren Simone Hübscher-Fischer.

Mäklarfirman Fastighetsbyråns sambotest på Facebook har blivit lyckat och spridit sig med löpeld.

Ungefär 260 000 har gjort testet och 400 000 har besökt sidan, enligt Fastighetsbyråns presschef Johan Vesterberg. Det hela är en reklamkampanj som går ut på att du som användare gör ett test för att se vem av dina vänner du skulle bäst som sambo med.

Men testet dammsuger också din Facebookprofil på all information. För att göra testet godkänner användaren att testet får tillgång till privata meddelanden.

– Ja, vi tittar på vem man skickar meddelanden till och när man skickat det senaste. Det är en parameter i testet, men vi tittar absolut inte på meddelandena och använder på något sätt, säger Fastighetsbyråns presschef Johan Vesterberg.

Men meddelanden är inte den enda informationen som samlas in. Även din offentliga profil, vänlista, meddelanden, nyheter, relationer, födelsedag, arbetsplatser, evenemang, foton, och gilla-markeringar. Dessutom samlar den in dina vänners relationer, födelsedagar, arbetsplatser, evenemang och gilla-markeringar. Ingen av informationen som samlas in, eller själva samboresultaten, lagras dock.

– Det är många kriterier vi väger in för att få ett så bra resultat som möjligt, det är grunden för att få till något som vi inte bara hittar på, utan att vi har något med verklig grund. Därför har vi många parametrar och sedan har vi vägt dem mot varandra på olika sätt som vi tror skulle vara grunden för ett samboskap, säger Johan Vesterberg.

Men han vet inte om företaget har möjlighet att läsa själva innehållet i meddelandena.

"Tycker inte det finns något problem"

För att göra testet måste användaren medvetet godkänna informationsinsamlingen.

– Sen är det helt upp till de som gör det här testet att godkänna att vi tar del av informationen. Har man något problem med det kan man faktiskt avstå, säger Johan Vesterberg.

Tror du att folk är medvetna om det här?

– Jag tror att folk är rätt medvetna om vad de gör på Facebook. Jag tycker att det finns en mognad i det. Det har funnits liknande saker tidigare, så jag tror man är medveten om vad man säger ja till.

Samlar in vänners information

Men det är inte bara din egen information som samlas in, utan även dina vänners relationer, arbetsplatser och evenemang. Där kan inte Fastighetsbyrån heller kontrollera att vännerna ger sitt godkännande. Men Fastighetsbyråns Johan Vesterberg säger att han inte kan se något problem med att även vänner kan få sin information insamlad utan medgivande.

– Det vi får ut av det här testet bör inte vara ett problem med tanke på hur vi använder resultatet.

Men det kan vara känsligt att en användare ger godkännande till att andra personers information samlas in utan den andres vetskap.

– Frågan är om den andra personen vet om man gör en slags profilering, det kan vara känsligt. Det är en ny uppgift som skapas utan att den andra personen vet det, säger integritetsforskaren Simone Hübscher-Fischer på Karlstad universitet.

Fastighetsbyrån har utgått från Facebooks egna regler för insamlingen av informationen.

– På Facebook är det Facebooks regler som gäller. Och det är samma som gäller för övrigt samhälle, säger Johan Vesterberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.