Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook kan testa att dölja hur många likes du får

Facebook testar en ny funktion för att minska känslan av tävling på sociala medier.Foto: Shutterstock
Tanken är att den totala mängden likes inlägget får ska följas för andra, men att man ska kunna se om gemensamma vänner gått loss med reaktionssymbolerna.Foto: Shutterstock

Facebook kommer att prova dölja hur många likes en bild eller inlägg som läggs upp på plattformen fått – eftersom fokus på likes riskerar att bidra till stress och ohälsosamma jämförelser. 

Tidigare i år infördes samma försök på Instagram.

Att jämföra hur många likes man får på ett inlägg kan både vara en härlig sak – eller få en att känna sig mindre omtyckt. Oron för att inte få tillräckligt många likes eller känna sig uppskattad gör till och med att vissa väljer att inte ens posta på plattformen. 

Det vill Facebook stoppa. Därför kommer det snart börja testa att dölja antalet likes och reaktioner poster som kommer upp i nyhetsflödet fått. Det bekräftar plattformen nu till sajten Techcrunch. 

Än så länge är försöket med nya funktionen i utvecklingsfasen. Men tanken är att den totala mängden likes inlägget får ska följas för andra, men att man ska kunna se om gemensamma vänner gått loss med reaktionssymbolerna. 

Testas redan på Instagram

Som ett sätt att försöka minska pressen på användarna valde Instagram redan i våras att testa dölja antalet likes en bild får i sju länder. Det agerandet kommer sedan kritik framförts om plattformens påverkan på användares psykiska hälsa. 

”Vi vill inte att Instagram ska kännas som en tävling”, sade en talesperson för plattformen då.

Det är användare i Kanada, Australien, Brasilien, Italien, Japan, Irland och Nya Zeeland som inte längre kan se hur många gillamarkeringar personer i deras Instagramflöden får för de bilder och videor som läggs upp – annat än några få av de namn på gemensamma vänner som gillat.

Den Hongkong-baserade techbloggaren Jane Manchun Wong specialiserar sig på att upptäcka nya funktioner i sociala medier och det var hon som först upptäckte både testerna på att dölja likes på Instagram och nu även på Instagram innan bekräftades av Facebook, som äger båda plattformerna. 

https://twitter.com/wongmjane/status/1168531712130736128?s=21