Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook tar ”hundra procent ansvar” för fake news-spridning

Facebook har fått kritik för att ha bidragit till att sprida falska nyheter.
Foto: James H. Collins / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigare har Mark Zuckerberg publicerat ett manifest om Facebooks ansvar.
Foto: Michael Macor / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Facebook har fått kritik för att ha bidragit till att sprida falska nyheter.

Nu säger företagets produktchef att man tar "hundra procent ansvar", rapporterar DN.

– Vi vet att folk inte vill utsättas för lögner på vår plattform, säger Chris Cox under företagets årliga utvecklingskonferens F8, enligt tidningen.

Facebook är en av de internetjättar som kritiserats för att sprida falska nyheter, först efter att det uppdagats att mängder av falska nyheter spreds under presidentvalet i USA förra året.

Enligt en genomgång som Buzzfeed gjorde väckte de största artiklarna som byggde på påhittade nyheter fick större engagemang än nyheter från stora medier som Washington Post och New York Times.

Redan tidigare har Facebook lanserat verktyg i kampen mot fejknyheter och inför Frankrikes presidentval rensade sociala medie-jätten bort 30 000 franska fejkkonton.

Men innan presidentvalet förnekade Facebook att man har ett ansvar över vad det är för sorts nyhetsmaterial som sprids på deras plattform, skriver DN.

Nu har den inställningen förändrats.


LÄS MER: Facebooks satsning mot falska nyheter 


"Hundra procent ansvar"

Under företagets årliga utvecklingskonferens, F8, som hålls i San Jose, säger Facebooks produktchef Chris Cox att företaget tar "hundra procent ansvar" för att ha bidragit till att sprida falska nyheter, rapporterar DN.

– Vi vet att folk inte vill utsättas för lögner på vår plattform. Det är något vi tar ansvar för till hundra procent, sa han under föreläsningen enligt tidningen.


LÄS MER: Nu tar Facebook upp kampen mot fakekonton


Nya verktyg lanseras

Under konferensen lanserades även flera nya verktyg som ska underlätta för användarna att anmäla falska nyheter. Tidigare har även Mark Zuckerberg publicerat ett manifest om bolagets ansvar, skriver DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.