Facebook tar bort erbjudanden om abortpiller

Kraftiga protester i USA efter abortbeslut – polisen sköt tårgas
Facebook och Instagrams ägarbolag Meta tar bort inlägg som rör förmedling av abortpiller.
Foto: TONY AVELAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook och Instagram tar bort inlägg med erbjudanden om abortpiller i USA, rapporterar AP.

För några dagar sedan upphävde högsta domstolen i USA den nationella aborträtten från det 50 år gamla rättsfallet Roe mot Wade och reaktionerna har varit starka. Nu är det upp till delstaterna att själva bestämma över aborträtten.

På Instagram och Facebook började det snabbt dyka upp inlägg som rörde tips om hur det går att få tag på abortpiller lagligt via post. Vissa erbjöd sig också att skicka piller till kvinnor i stater som förbjudit eller kommer förbjuda abort, rapporterar AP.

250 000 inlägg om abortpiller

Enligt analysbolaget Zignal Labs hade det i söndags skrivits 250 000 inlägg som nämner abortpiller sedan högsta domstolens besked.

Facebook och Instagram, som ägs av Meta, började snabbt plocka bort en hel del sådana inlägg, rapporterar AP.

En reporter på nyhetsbyrån AP testade Facebook genom att i ett inlägg erbjuda sig att skicka abortpiller via post. Inlägget togs ner direkt då det enligt Facebook bröt mot deras regler om ”vapen, djur och andra reglerade varor”.

Reportern testade sedan att skriva samma inlägg fast bytte ut ordet abortpiller mot både vapen och narkotika – utan att inlägget togs ner.

Meta ska tillåta information

Metas talesperson Andy Stone gick under natten ut med att företaget kommer tillåta information om hur man kan få tag på abortpiller – men inte tolerera privatpersoner som skänker eller säljer läkemedel. Han skriver också att företaget upptäckt att vissa inlägg tagits bort på felaktiga grunder och att det ska korrigeras.

Användning av läkemedlet mifepristone för medicinsk abort är godkänt av USA:s läkemedelsmyndighet FDA och kan enligt The Guardian stå över delstaternas egna beslut om aborträtten.

LÄS MER:

Stora protesterna efter abortbeslutet i USA

Jonas Gardell: Nattens attack visar det brutala hatet mot oss

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.