Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook stoppade museets "nakenbilder"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är bilden som togs ner av Facebook.
Foto: Fotografiska
Håkan Gustafsson, projektledare på konsthallen Fotografiska i Stockholm, stängdes av från Facebook på grund av bilden.
Foto: Fotografiska

Håkan Gustafsson, projektledare på konsthallen Fotografiska i Stockholm, stängdes av från Facebook.

Anledningen? Bilderna på naken 1800-talskonst som han lagt upp var för stötande.

– Det är ju ett rent hot från deras sida, säger han.

Utställningen "Zorn och kameran" öppnar på konsthallen Fotografiska i Stockholm på fredag. Där ställs fotografier som är förlagor till några av konstnären Anders Zorns mest kända målningar ut.

När Håkan Gustafsson, projektledare på Fotografiska, publicera bilderna på konsthallens Facebook-sida trodde han att det skulle vara oproblematiskt.

Men det var det inte.

– De tog bort inlägget och mitt personliga konto blev nerstängt, säger han.

"Någon moralpanik"

Facebooks åtgärder, som branschtidningen Dagens Media först uppmärksammade, beror på att nakenhet – som Zorns bilder innehåller – inte är tillåtet på det sociala nätverket.

– Det verkar inte spela någon roll att det är konst det handlar om. Det blir någon slags moralpanik bara för att det är en naken kvinna. Det blir lite konstigt när man tänker på alla andra hemska saker som läggs upp på nätet, säger Håkan Gustafsson.

Nu har man ersatt bilderna med svarta rutor och förklarat situationen för sina närmare 248 000 följare. Att man rättat sig efter Facebooks regler är något som upprört flera.

– Det är klart att det är problematiskt. De är så stora och kan bestämma sådant här, helt ensidigt. Det är klart att det inte är bra.

"Facebook är viktigt"

Håkan Gustafsson menar å andra sidan att det inte går att bortse från Facebooks regler i det digitala, moderna, samhället.

– Vi kan inte bortse från dem i vår sociala medier-närvaro. Facebook är en viktig kanal för oss.

För att återfå åtkomsten till sitt eget konto fick Håkan Gustafsson intyga att ingen av hans egna, privata, bilder innehöll nakenhet eller annat som Facebook ansåg vara olämpligt.

– Det stod att jag måste göra det för att kunna hålla kontot aktivt. Det är ju ett rent hot från deras sida. "Gör du inte som vi säger så stänger vi ner dig".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.