Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook stängde 3,2 miljarder falska konton

Facebook tog bort 3,2 miljarder falska konton under årets andra och tredje kvartal.Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Mellan april och september i år stängde Facebook 3,2 miljarder falska konton.

Det är dubbelt så många som samma period förra året.

Många av kontona används spam-kampanjer och drivs av ekonomiska intressen, uppger Facebook i en ny rapport.

På onsdagen publicerade Facebook sin senaste rapport om hur företaget agerar mot otillåtet innehåll från sina plattformar.

Ett av de områden som Facebook prioriterar är att minska förekonsten av fejk-konton, som står för cirka 5 procent av Facebooks användare. Ett fejk-konto är i korthet ett konto som inte motsvaras av en verklig person. 

Facebook uppger att man prioriterar åtgärder mot fejk-konton som syftar till att orsaka skada. Många av dessa konton används enligt Facebook i spam-kampanjer och drivs av ekonomiska intressen.

Under årets andra och tredje kvartal, alltså från april till september, stängde Facebook 3,2 miljarder fejk-konton, uppger man i rapporten. Under samma period förra året var siffran 1,6 miljarder.

Samtidigt blockerar företaget dagligen miljontals falska konton innan de ens har hunnit skapas.

Kritik för rysk påverkan i USA-valet

Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg fick utstå häftig kritik när det uppdagades att falska nyheter och falska Facebook-konton med kopplig till Ryssland använts för att påverka amerikanska presidentvalskampanjen 2016. 

I dagarna kom en ny kritikstorm mot att Facebook inte tänker faktagranska politiska annonser på sina plattformar – bjärt kontrast mot Twitter som helt förbjuder sådana annonser, vilket bland andra Dagens Media rapporterat om.

I den nya rapporten redovisar Facebook för första gången vad man gör mot förbjudet innehåll på plattformen Instagram. Företaget tar upp åtgärder inom fyra områden: barnpornografi och sexövergrepp mot barn, illegala vapen och drogförsäljning, självmord och självskador, samt terrorpropaganda. 

Utökade data om terrorpropaganda

Självmord och självskador är en helt ny kategori i Facebooks rapport. Under andra och tredje kvartalet vidtog Facebook åtgärder mot omkring 6,2 miljoner sådana inlägg på Facebook och Instagram.

När det gäller terroristpropaganda har Facebook utökat sina data. Tidigare rapporter har bara tagit upp åtgärder mot al-Qaida, IS och närliggande organisationer. I den senaste rapporten redovisas åtgärder mot alla rörelser som Facebook klassar som terrororganisationer.

Under andra och tredje kvartalet vidtogs åtgärder mot 11,1 miljoner inlägg som enligt Facebook utgjorde terrorpropaganda. Motsvarande siffra 2018 var 8 miljoner.

TV: Bättre resultat än väntat för Facebook

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.