Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Facebook smiter undan svensk skatt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf på plats under en presskonferens i samband med att Facebook beslutat att lägga sin enorma datahall i Luleå.
Foto: Susanne Lindholm

Facebooks annonsintäkter uppskattas till flera hundra miljoner kronor per år i Sverige.

Ändå betalade man bara 770 000 kronor i bolagsskatt i fjol, rapporterar SVT.

Skattesmitning, hävdar oppositionens skatteexperter och kräver att regeringen agerar.

Den sociala närverkssajten Facebook har vind i seglen. Aktien stiger igen efter den katastrofala börsdebuten och det amerikanska bolagets reklamintäkter uppgick till över 22 miljarder kronor för 2011. Vinsten var över 11 miljarder kronor före skatt.

Intäkterna kommer från annonsintäkter, bland annat från Sverige där fem miljoner människor, mer än halva befolkningen använder tjänsten.

Tjänar hundratals miljoner

Exakt hur mycket pengar Facebook drar in i Sverige är hemligt. Men enligt branschbedömare som SVT Nyheter talat med rör det sig förmodligen om flera hundra miljoner kronor i årliga annonsintäkter.

Samtidigt betalade Facebook endast 770 000 kronor i bolagsskatt i Sverige förra året, enligt SVT Nyheter.

Avancerad skatteplanering

Facebook uppger att man följer lagen. Att man skattar så lite i Sverige beror på att man sköter affärerna via Europakontoret i Irland, där bolagsskatten är mycket låg. Men oppositionens skattepolitiska talespersoner kräver att regeringen agerar.

– Ett företag som finns i Sverige, som har etablerat sig på det här sättet, de ska också betala skatt i Sverige, och inte transportera ut skatten ur landet. Det är här ju skatteflykt och avancerad skatteplanering, säger Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Mats Pertoft till SVT Nyheter.

Han får medhåll från Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson:

– Jag tycker regeringen bör ta ett initiativ här.

Även Google duckar skatt

Även andra länder som Storbritannien kritiserar nu Facebooks skattevanor. Vidare riktas kritik mot Google, Microsoft och Apple som även de tjänar miljarder på att välja Irland som bas.

100 miljoner i etableringsstöd

Samtidigt som Facebook kritiseras för att smita undan skatt så har företaget tagit emot 100 miljoner kronor i etableringsstöd från regeringen. Pengarna avser den enorma datorhall som Facebook byggt i Luleå. Staten tror sig få igen de pengarna på elförsäljningen som datorhallen genererar.

–Vi räknar med att få igen 90-100 miljoner kronor i elskatt när verksamheten är i gång, säger Håkan Edengren, Annie Lööfs statssekreterare på Näringsdepartementet till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.